Halfeti’de Gezilecek Yerler

Halfeti’de Gezilecek Yerler
Halfeti’de gezilecek yerler listesinin ilk sırasını Eski Halfeti’nin yeryüzünde kalmayı başarmış sokakları alıyor. Yüzyıllarca farklı medeniyetlerden, farklı kültürlerden insanların gelip geçtiği bu topraklarda yürümek, taş evli, Arnavut kaldırımlı sokakları adımlamak insanın ruhunu dinlendiriyor adeta. Bu yolları adımlarken “kim bilir şu Fırat Nehri’nin sularının altında ne yaşanmışlıklar kaldı” diye düşünmeden edemiyor insan.

Eski Halfeti’nin sokaklarında yürürken karşınıza çıkan Ulu Camii de Halfeti’de görülmesi gereken yerlerden biri. 200 yılı aşkın süredir bu noktada bulunan cami su altında kalmaktan son anda kurtulmuş diyebiliriz. Ulu Camii, Tekne turu yaparken Halfeti’ye yaklaştığınızda sizi ilk karşılayan yapı oluyor. Camiinin biraz ilerisinde bulunan tarihi asma köprüyü de buraya kadar gelmişken mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz.

Bölgede gezilecek yerler arasında en dikkat çekici olanlarından biri de Rumkale. Geç Roma döneminde ilk yaşamın izlerine rastlanılan Rumkale’nin özellikle Hristiyan alemi için ayrı bir önemi var. Hz. İsa’nın havarilerinden biri olan Yohannes’in bir süre Rumkale’de yaşadığı ve İncil’in bir kopyasını buradaki mağaralarda sakladığı ve Hristiyanlık dinini buradan yaydığı düşünülmekteymiş. Rumkale’nin içerisinde 1173 yılında Şair Aziz Nerses tarafından yaptırılan Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Kilisesi ve yüzyıllardır ayakta kalmayı başarmış kalıntılar da bulunuyor.
Whatsapp Telefon