Her Adımda Şanlıurfa'yı Gezmeye Hazır Mısınız?

Her Adımda Şanlıurfa'yı Gezmeye Hazır Mısınız?
Her Adımda Şanlıurfa'yı Gezmeye Hazır Mısınız?
Kebabı, çiğ köftesi, kendine has lezzetleri ile ünlü de olsa Şanlıurfa öncelikli olarak peygamberler kenti olarak bilinir. Binlerce yıllık Anadolu tarihinin açık hava müzesi olan şehir, tatilini kültür ve inanç turizmine ayırmak isteyenler için harika bir seçenek! Şehirde ve çevresinde ilk bakışta göze çarpandan çok daha fazlası olduğunu siz de fark edeceksiniz; o halde vakit kaybetmeden 8 adımda Şanlıurfa'yı gezmeye başlayalım mı?
1- Her Şeyin Başladığı Yer: Göbeklitepe
Tarihin, bilinen en eski yerleşim yeri olan Göbeklitepe, özellikle kültür turizmine ilgi duyanlar için listenin en tepesinde bulunması gereken bir yer. Şanlıurfa'ya sadece 13 km mesafede yer alan Göbeklitepe'de 12 bin yıl öncesinden kalan Dünya'nın ilk tapınağı sizi bekliyor. Bölgede kazı çalışmaları aralıklarla devam ettiği için gitmeden önce kazı sürecini kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
2- Şanlıurfa Denince İlk Akla Gelen: Balıklı Göl
Hz. İbrahim, putperestlikle uzun süre mücadele etmiştir. Onun bu mücadelesinden rahatsız olan Nemrut, Hz İbrahim’i yakalatır ve yaktırdığı devasa ateşe mancınıkla atılması emrini verir. O esnada Allah “Ey ateş, İbrahim’e karşı serin ve müsterih ol” emrini verir ve ateş suya, odunlar balığa dönüşür. Bu göl kadar meşhur olmayıp, aynı olayla bağlantılı diğer göl de Aynzeliha Gölü de bölgeye çok yakındır. Şanlıurfa'da sıcak bir günü serinletmenin ise en iyi yolu ise bu göllerden geçer...
3- Sabırın başladığı Yer: Eyüp Peygamber Makamı
Eyüp Peygamber şifa bulmak amacıyla geldiği Şanlıurfa'da burada bulunan mağarada çile çekmiştir. Peygambere inen şifalı su, peygamberin sabır taşı ve onun adına yapılan cami de buradadır. Siz de peygamberler kentinde bu makamı ziyaret edebilir, şifalı olduğuna inanılan sudan içebilirsiniz.
4- Tüm Fotoğrafların Arka Planı: Halil-Ür Rahman Camii
Orijinal olarak Bizans kilisesi olan yapı, 1211 yılında Eyyubiler tarafından camiye çevrilmiştir. Aktif kullanıldığı dönemde medresesi ve mezarlığı bulunan bu cami, Hz. İbrahim için yakılan ateşleri de çevreleyen bir külliye olarak tasarlanmış. Balıklı Göl'ün hemen yanıbaşında yer alan camii, birçok kez restore edilse de ilk günkü ihtişamı ile sizi büyüleyebilir.
5- Nemrut'un Görmediği Yer: Hz. İbrahim’in Doğduğu Mağara
Nemrut, Hz. İbrahim’in doğduğu yıl gördüğü bir rüyayı müneccimlerine yorumlatır. Müneccimlerin yorumu o yıl doğan bir bebeğin Nemrut'u devireceği yönündedir. Bunun üzerinde Kral o yıl doğan tüm erkek çocukların öldürülmesini emreder. Hz. İbrahim ise annesinin onu gizlice bir mağarada doğurup yedi sene orada saklaması sayesinde kurtulur. Bu mağara, o mağaradır ve mağara içinde Hz. Muhammet’in de bir tel sakalı bulunur. Yerel halk, bu mağaradan çıkan suyun zemzemden sonra en şifalı su olduğuna inanır.
6- Şanlıurfa Ayaklarınızın Altında: Şanlıurfa Kalesi
Giriş ücreti olan bu kale, Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı Dambak Tepesi’nde yer alıyor. M.Ö. 2000 yılında yapıldığına inanılan kaleye giriş çıkış için belli saat aralıkları var. Şehrin manzarasının tadını çıkarabileceğiniz kalenin ziyaret saatlerini ve günlerini kontrol ederek gitmeyi unutmayın.
7- Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi
Dünya, gözünü dikmiş bölgeden, özellikle de Göbeklitepe’den çıkan eserlere bakıyor. Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi ile hemen yanında Haleplibahçe Mozaik Müzesi ile beraber bölgede var olmuş bütün uygarlıklara ait eserleri, etnografik kalıntıları ve mozaikleri incelemeniz mümkün.
8- Su Gibi Huzurlu: Halfeti
Fırat nehrinin yuttuğu eski köyleriyle Halfeti, otantik dokusunu korumuş ve Cittaslow ünvanı almış bir yer. Tekne gezilerinde su altında kalan köyleri görebilir, isterseniz yüzebilir ve keyifli bir zaman geçirebilirsiniz.
Şanlıurfa’da daha yapılacak çok şey, gezilecek çok yer var. Ama, Atatürk Barajı’nın yanında çay içmeyi, güzel bir kebap yemeyi ihmal etmemeli, tarihi çarşıda Osmanlı Dönemi’nden bu yana satılan rengarenk kumaşlara da göz atmadan geçmemelisiniz mesela... En az iki üç gün ayırmanız gereken, her noktada başka bir kültürel harikayla karşılaşacağınız bu şehri keşfetmek için rotanızı kendiniz çizdiyseniz, Carwingo aracılığıyla kolaylıkla araç kiralayabilirsiniz. Şanlıurfa Havalimanı’ndan kiralayacağınız aracınızla tüm bölgeyi gezebilir, özellikle sıcak yaz aylarında klimalı ve rahat yolculuğun keyfini çıkartabilirsiniz.

 

Whatsapp Telefon