Kışın Aracınız Yolda Kayarsa Ne Yapmalısınız?

Kışın Aracınız Yolda Kayarsa Ne Yapmalısınız?

Kışın Aracınız Yolda Kayarsa Ne Yapmalısınız?

Kışın güvenli bir sürüş, aracınızın kış koşullarına ne kadar hazır olduğuna ve ne kadar iyi sürüş bilincine sahip olduğunuza bağlıdır. Her dönemde araç kullanımına dikkat edilmesi gerekse de kış şartlarında ekstra dikkatli olmalısınız. Aracınızda daha fazla hazırlık yapmalı ve ani durumlarda yapacaklarınızı önceden planlamalısınız.

Yolculuk Öncesi Kontrol Edilmesi Gerekenler

Kışın gelişiyle birlikte tüm araçlar kış lastiklerini belirtilen ölçüler doğrultusunda yenilemelidir. Akünün doluluk oranı kontrol edilmeli; antifriz, buz kazıyıcılar, silecekler mutlaka gerekiyorsa değiştirilmelidir.

Zorlu Kış Şartlarında Araçlarda Bulunması Gerekenler

Her araçta olmazsa olmaz ilk yardım çantası, yangın söndürücü, en az 2 yansıtıcı yüzey, yerde dik durabilen diğer araçlar tarafından fark edilmenizi sağlayacak üçgen reflektörler, krikolar, bijon anahtarları, hareketli ışıklar, kış zincirleri ve çekme halatları gibi ana malzemeler bulunmalıdır.

Olası bir donma durumunda kullanılmak üzere bir ya da iki şişe su ile özel antifrizli cam suyu, bunlara ilaveten buz kazıyıcı ve kar temizleyici fırça bulundurulmalıdır. Yolda kalma durumunda kibrit, fener, pil, battaniye, yiyecek ve içecek, akü kablosu, ufak bir takım çantası mutlaka olmalıdır.

Kışın Sürücülerin Seyir Halinde Dikkat Etmesi Gerekenler

Kışın gelmesiyle birlikte yollarda gizli buzlanmalar, sisle ve hafif yağmurla birlikte oluşan kaygan zeminler ve karlı zeminlerde aracınız her ne kadar her şeyi tam olsa da kayabilir. Kışın aracınız yolda kayarsa ne yapmalısınız sorusunun cevabı için üç ana anahtar kelime vardır: Dikkat, yavaşlık, kontrol.  Her şeyden önce aracınıza bindiğinizde emniyet kemerinizi takmayı unutmayın.  Kaygan ve karlı zeminlerde pedallara her zaman olduğundan daha hassas dokunmanız gerekir.  

Ani direksiyon hareketleri ve sık şerit değiştirme hareketlerinden kaçınmalısınız. Sert ve ani hareketler yapmamalısınız. Aracınızın kaymaya başladığını hissettiğiniz an olabildiğince soğukkanlı kalıp güvenli hareketleri hatırlamalısınız. Hızınız olabildiğince az olmalı, hızın arttırılması gereken durumlarda ise çok yavaş bir şekilde arttırmalısınız. Olası bir çarpma veya çarpışma durumlarından kaçınmak için ise önünüzdeki araçla takip mesafenizi oldukça fazla tutmalısınız.

Araç Kaymaya Başladığında Neler Yapılmalıdır?

Kışın aracınız yolda kayarsa ne yapmalısınız? İlk önce paniğe kapılmadan ayağınızı gaz pedalından çekmeniz gerekiyor. Hemen fren kullanmak yerine vites küçültmeyle yavaşlama yoluna gidebilirsiniz. Bu durumda debriyajdan da ayağınızı çok yavaş bir şekilde çekmelisiniz. Bu işlemi ani bir şekilde yaparsanız aracın yükü ön tarafa toplanacak ve aracın ağırlık transferi bozulacaktır. Bu da kayma yoksa kaymayı arttıracak veya kaymakta olan aracın daha hızlı ve kontrolsüz savrulmasına yol açacaktır.

Araç kaymaya başladığı anda yapmanız gereken ilk hareket, aracın kaydığı yöne direksiyonu çevirmektir. Araç normal seyrine geldiğinde direksiyonu seyir halinde olduğunuz tarafa çevirin ve yavaşça gaza basmaya başlayın. Eğer paniğe kapılıp araç kayarken gitmek istediğiniz yöne çevirirseniz zaten kayan tekerlekler kilitlenecektir. Hızınızı bu noktada kontrol altına alın, tekerleklerin kilitlenmediğinden emin olun. Frene bastığınızda ABS devreye girecektir ve tekerlekler ise fren pedalını titretecektir. Bu normaldir. Tekerlekleriniz kilitlendiği anda ise frenden ayağınızı kısa bir süreliğine çekin sonra yavaş yavaş basmaya başlayın. Durumun kısa bir süre sonra düzeldiğini göreceksiniz. Kışın aracınız yolda kayarsa ne yapmalısınız sorusu herkesin aklında korkulu bir soru olmaktan çıkmalı, verilen tavsiyelerle, soğukkanlı ve dikkatli olunmalıdır.


 


Whatsapp Telefon