Şanlıurfa'da gezilecek yerler

Şanlıurfa'da gezilecek yerler

Şanlıurfa Gezilecek Yerler

Şanlıurfa Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gezilmesi gereken şehirlerimizden sadece birisidir. Birçok medeniyetin yaşadığı ve o medeniyetlere ait birçok kalıntının günümüze kadar geldiği bu şehirde birçok ilginç hikâyeye de şahit olacaksınız.

Balıklı Göl

Hz. İbrahim’in hikâyesi ile kutsallaşmış bu göl, ziyaretçilerin çoğu zaman ilk rotasıdır. Rivayete göre Hz. İbrahim zamanında oldukça popüler olan putperestlik inancın ortadan kaldırması ile başlamıştır. Hz. İbrahim putperestliği ortadan kaldırmak isterken Kral Nemrut’un kızına âşık olur. Bunun üzerine Kral Nemrut Hz. İbrahim’in yakılmasını emreder. Balıklı Göl’ün bulunduğu alana yakılan ateşe Hz. İbrahim atılırken birden ateş göle, odunlar da balıklara dönüşmüştür. Balıklı Göl içerisinde yaşayan balıklar bu yüzden kutsaldır ve kesinlikle avlanmaz ya da yenilmez. Hikâyesi oldukça ilginç olan bu göl, herkesin ziyaret etmesi gereken kutsal mekânlar arasındadır.

 

 

Halfeti Antik Kenti

Şanlıurfa’nın en çok ilgi gören mekânlarından birisi de Halfeti’dir. Fırat Nehri’nin azgın sularında kaybolan bu şehir oldukça büyüleyici güzelliğe sahiptir. Şanlıurfa’dan 120 kilometre uzaklıkta olan antik kente ulaşım tekneler ile yapılmaktadır. Yaklaşık bir saatlik bir gezintinin ardından ulaştığını batık kent oldukça etkileyici ayrıntılar ile doludur. Özellikle tekne ile cami minaresinin bulunduğu yerden geçmek bu bölgenin ne kadar su ile dolduğunu apaçık ortaya koymaktadır. Ülkemizde siyah gülün tek yetiştiği yer olarak bilinen bu ilçe tarih boyunca birçok medeniyete de ev sahipliği yapmıştır.

Harran Evleri

Harran Evleri görüntüsü ile dikkatleri üzerine çeken bir yapıdadır. Külah şeklinde yapılan bu evler kerpiç adı verilen tuğla ile yapılmıştır. Balçık ile sıvanan Harran Evleri, bölgenin çok sıcak olması ile alakalıdır. 0-5 metre arasında yüksekliklere sahip bu evler, ziyaretçilerin ilgi ile gezdiği yapılar arasındadır. Bölge iklimine uygun olan bu evler kış aylarında sıcak, yaz aylarında da serindir. 1999 yılında restore edilen Harran Evleri, Şanlıurfa’yı ziyarete gelen birçok ziyaretçinin gezdiği yapılar arasındadır.

Göbeklitepe

Dünyanın en gizemli yeri olarak bilinen Göbeklitepe her yıl 2 milyon yerli ve yabancı ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır. 12 bin yıl öncesine dayanan bu yapı Şanlıurfa’nın 15 kilometre kuzeydoğusunda Örencik Köyü’nde yer almaktadır. Yeryüzündeki ilk inanç merkezi olarak bilinen Göbeklitepe’de 5-6 metre yüksekliğinde T şeklinde taş anıtlara rastlanmıştır.  Taş anıtların üzerinde yer alan simgeler oldukça ilgin olup her biri bir anlam ifade etmektedir. Günümüze kadar sadece 6 tane tapınak gün yüzüne çıkmıştır. Yapılarda kireçtaşının kullanılması da bir başka ayrıntıdır. Halen daha arkeolojik kazıların devam ettiği bu yerde yeni bir tapınağın çıkarılmasının 50 yılı bulacağı düşünülmektedir. Dini inançların sorgulandığı Göbeklitepe, her ziyaretçinin ilgiyle gezdiği mekânlar arasındadır.

Bazda Mağarası

Şanlıurfa birçok medeniyetin yaşadığı bu şehir olduğu için tarihi açıdan da oldukça önemlidir. Eski dönemlere ait kalıntıların halen daha gün yüzüne çıkması bu şehri önemli kılan özellikler arasındadır. Bazdan Mağarası da yine ilgiyle gezilecek mekânlar arasındadır. Harran ilçesinde yer alan mağara, her ziyaretçinin uğradığı tarihi mekânlardandır. mağara içerisine girdiğiniz birkaç katın olduğunu görünce merakınız daha da artmaya başlıyor. Tamamen doğal bu mağarada 13. yüzyıla ait Arapça yazılar dikkat çekmektedir. Şanlıurfa ve Harran Kalesi’nin taşlarının bu taş ocağından götürüldüğü de yine rivayetler arasındadır.  

 

Tarih boyunca birçok medeniyeti içinde barındıran Şanlıurfa kültürel zenginliklere sahip bir şehirdir. Ülkemizde önemli sayılabilecek şehirlerden olması bu denli tarihi yapılar ile alakalıdır. Mutlaka Şanlıurfa’ya yolunuz düşerse bu yapıları detaylı bir şekilde gezmelisiniz
Whatsapp Telefon