Şanlıurfa Göbeklitepe Turları

Şanlıurfa Göbeklitepe Turları

Şanlıurfa Göbeklitepe Turları

Şehir merkezine yaklaşık 22 kilometre uzaklıkta bulunan Göbeklitepe, Şanlıurfa Göbeklitepe turları ile hak ettiği değere kavuşurken tarihi-kültürel yapılar açısından da zengindir. Kolaylıkla ulaşım sağlanan turlarda oto kiralama hizmetleri alınarak zahmetsiz bir tatil keyfi elde edilebilir. Cami ve kiliselerle çevrili bir bölgenin tam ortasında bulunan tarihi kentte etnik mimariye dayalı izlenimlerde görülmeye değerdir. Mağaraları ve gizemli yerleriyle birlikte Balıklı Gölü ile de mistik bir şehir olmayı başaran Şanlıurfa gezi turlarında birçok farklı bölgenin kısa sürede ziyaret edilmesi de mümkündür. 

Şanlıurfa Gezilecek Yerler

Şanlıurfa özelinde ziyaret edilecek yerlerin başında Balıklı Göl, Fırfırlı Cami, Urfa Kalesi, Tektek Dağları Milli Parkı gelirken Göbeklitepe turları da ilgi çekici kült merkezinden dolayı cazip gelir. Halfeti ve Harran ise diğer önemli bölgeler arasında kabul edilir. 

Balıklı Göl

Hem yerli hem de yabancı turistlerin Şanlıurfa özelindeki ilk ziyaret ettikleri yer olan Balıklı Göl, mistik bir yer olması açısından önem taşır. Urfa Kalesi civarından ateşe atılan Hz. İbrahim’in Balıklı Göl’ün bulunduğu yere düştüğü ve ateşlerin sönerek gülistanlık haline geldiğine inanılır. Bundan dolayı kutsal olma özelliği de var olurken 150 metre uzunluğundaki göl içindeki sazan balıklarının avlanması da yasaktır. 

Fırfırlı Cami 

Özellikle yabancı turistler tarafından çokça ziyaret edilen Fırfırlı Cami, çok eski zamanlara dayanan yapıların başında gelir. Her ne kadar 1956 yılından sonra cami olarak kullanılmaya başlansa da bu yapının Oniki Havari Kilisesi olduğu bilinir. Hristiyanlık dini bakımından kutsal değeri olan “Varak Haçı” 1092 yılında bu kiliseye yerleştirilmiş olduğu içinde özellikle Urfa turları ile gelen yabancı turistlerin ziyaretleri devam eder. Şanlıurfa merkez gezileri sonrasında ise Göbeklitepe turları başlarken özellikle var olan gizemli noktaların bulunması açısından en ideal bölgelerdendir. 

Göbeklitepe Nerede?

Örencik Köyü yakınlarında olduğu da söylenebilirken Toros Dağları ve Karacadağ etekleri arasında bulunan Göbeklitepe, güneyde Harran Ovası’na bakmaktadır. Haliliye içerisinde olup ilk olarak Neolitik Çağ izlenimleri içerdiğini söylemek de yanlış olmayacaktır. Her ne kadar şehir merkezine biraz uzak olsa da kolaylıkla oto kiralama yoluyla geziler düzenlenebilir, tüm bölgeleri konforlu araçlarla görülebilir. İstanbul Üniversitesi ve Chicago Üniversitesi ortaklığında yapılan çeşitli araştırmalar bulunmasına karşın tam olarak Göbeklitepe’nin tüm unsurlarıyla aydınlatılabildiğini söylemek ise güçtür. İnsanlık tarihinin en eski yapılarına sahip olmasıyla dikkatleri çeken bölgenin halen gizemini koruduğu bilinirken Kült Merkezi ise en çok ziyaret edilen yerdir. 

Göbeklitepe’ye Nasıl Gidilebilir?

Şanlıurfa üzerinden çok daha rahat ve zahmetsiz bir ulaşım için oto kiralama hizmetleri alınarak Göbeklitepe’ye ulaşım sağlanabilir. Otobüslerin belirli aralıklarla olmasından dolayı zaman kaybı söz konusu olabilirken aynı zamanda çok daha pahalı seçeneklere ihtiyaç olmadan oto kiralama yapılabilir. 

Göbeklitepe Kült Merkezi 

Kent merkezine 15 km uzaklıkta bulunan Göbeklitepe Kült Merkezi, bilinen en eski merkezlerden olmasıyla dikkatleri çekmektedir. Karaharabe Köyü yakınlarında bulunurken ilk olarak 1963 yılında saptanmasına karşın kazılarla 1995’te yapı anlaşıldı. Milattan önce 8.000 yılına kadar giden geçmişe sahip olan Göbeklitepe Höyüğü halen Tepe Ziyaret olarak da bilinirken turistlerin çokça gelip gördükleri yerlerin başında sıralanır. Kolaylıkla oto kiralama hizmetleri alınarak da bölgenin gezilmesi, hızlı bir şekilde Şanlıurfa Göbeklitepe turları dahilinde merkezin görülebilmesi söz konusudur. 1.4 kalınlığındaki duvarlarla çevrili olan yapının yüksekliği ise 12 metredir. Taş dikmeler bulunurken örümcek, yabani bitkiler ve yaban ördeği, yaban eşeği gibi hayvanların tasvir edildiği de anlaşılır. Bu tip çalışmaların ne şekilde yapıldığı halen tam olarak bilinmezken güzelliklerin görülebilmesi için araç kiralanarak seyahat edilebilir. 

Whatsapp Telefon