Şanlıurfa Harran Turları

Şanlıurfa Harran Turları

Şanlıurfa Merkez Ofis İletişim Bilgileri
Telefon : 0414 316 22 23
Gsm : 0553 840 27 97
Mail : sanliurfa@carwingo.com.tr
Adres : Narlıkuyu Mah.Novva Apt.Altı No:10 Karaköprü/Merkez/Şanlıurfa



Şanlıurfa Harran Turları


Türkiye’nin en eski camilerini de sınırları içerisinde barındıran Şanlıurfa, gezilecek yerler arasında birçok medeniyetin ortak noktasıdır. Hali hazırda hemen her ilçesinde farklı güzelliklere sahip olurken tarihi-kültürel yapıların ortaya çıkarılması da kazı çalışmalarıyla devam etmektedir. Şanlıurfa Müzesi’nde Harran başta olmak üzere tüm ilçelerdeki değerli ürünler sergilendiği gibi aynı zamanda ilçeye oto kiralama yoluyla da ziyaretler gerçekleştirmek mümkündür. Şanlıurfa Harran turları araç kiralama ile çok daha keyifli hale gelirken maliyetlerin çok daha düşük olacağını söylemek de söz konusudur. 

Harran Nerede?

Asurlu tüccarlar tarafından önemli bir ticaret merkezi olarak kullanılan Harran, Şanlıurfa’nın 44 kilometre uzaklığında bulunurken Suriye sınırına yakındır. Dünya’nın ilk bilim merkezlerinden olma unvanını Atina ile paylaşır. İlk üniversitenin bulunması, ticarette önemli konumda olması ve çeşitli uygarlıklara ait kültürel-tarihi yapılarının önemli bir kısmının korunmuş olması da Harran gezi turlarını beraberinde getirir. Şanlıurfa’dan kolaylıkla araç kiralama yoluyla ziyaret edilebilir, makul maliyetlerle tüm bölge unsurları incelenebilir. 

Harran Ulaşımı Nasıl Olur?

İçerisinde çok eskilere uzanan tarihi medeniyetlere ait unsurlar barındıran Harran ulaşımında oto kiralama hizmetleri alınabilir, bu sayede arzu edildiği şekilde ilçenin tüm alanları gezilebilir. Arap kültürünün hâkim olduğu ilçelerin başında gelirken dağlık bölgelere ulaşılmasında da özel araçların kullanımı artı bir avantajı beraberinde getirir. Tarihi çarşıları da bulunduran bölgede her din için kutsal bölgelerin sayısı oldukça fazladır. 

Harran Gezisi 

Oto kiralama imkanıyla birlikte çok daha kısa sürede Harran gezileri gerçekleşirken görülmeye değer, önemli yapıların varlığı da Şanlıurfa gezilecek yerlerin sayısını arttırmaktadır. İlk olarak sabah saatlerinde Harran Kalesi görülürken ilçenin güneydoğu kısmında kalır. Dikdörtgen yapılı olmasına rağmen onikigen kulelere sahip olan Harran Kalesi, Emeviler zamanında kalmadır. 

Harran Höyüğü

Harran Turları kapsamında görülmesi gerekli yerler arasında şüphesiz ki Harran Höyüğü ilk sıralarda gelir. Özellikle arkeolojik çalışmaların neler sağladığının bilinmesi amacıyla Şanlıurfa Müzesi de ziyaret edilebilir. 2003 sonrasında başlanılan kazılar sonucunda Milattan önceye ait çeşitli kitabeler ve toprak tablet örnekleri çıkarılırken hangi uygarlıkların Harran’da bulunduğu da gözler önüne serilmiştir. Eski Asur dönemindeki silindir mühürlerin haricinde Babil, Roma, Bizans, Emeviler, Abbasiler, Fatımiler, Zenginler, Eyyubiler, Selçuklular tarafından kontrol altında tutulan Harrran’da tarih öncesi çağlardan kalan eserler gün yüzüne çıkarılmıştır. 

Harran Höyü ziyareti sonrasında kiralanan araçla kuzeydoğu tarafına bir müddet gidilmesiyle Harran Ulu Camii ya da diğer ismiyle Cennet Camii de ziyaret edilebilir. Emeviler zamanında 2.Mervan tarafından yaptırılmış olup yüzyıllardır kullanılagelmektedir. Caminin doğu cephesindeki mihrabı ile birlikte minaresinin büyük bir bölümünün korunduğu da önem taşır. Türkiye’de bulunan İslam mimarisine ait en eski cami olma unvanına da sahiptir. 

Harran Kümbet Evleri

Harran deyince akla gelen bir başka gezilecek yer ise Kümbet Evleri’dir. 5 metrelik evlerin üst bölümlerinde tuğla bulunması da dikkat çekici bir görünüm sunar. Çöl ortamında bulunulmasından dolayı ahşap malzemelerinin kullanımı sınırlı olurken balçık sıva kullanılarak duvar ve kubbeleri oluşturulan Kümbet Evler, yazları serin, kışları ise sıcak olmasından dolayı caziptir. Ayrıca görsel yapısıyla da yerli ve yabancı tüm turistlerin dikkatini çekmeyi başarmaktadır. 

Harran Üniversitesi 

Batının gelişmesine katkı sunan ünlü tıp ve matematik bilginlerinin yetiştiği Harran Üniversitesi, Cabir bin Hayyam, Şeyhülislam İslam İbn-i Teymiyye gibi önemli şahsiyetlerin ders verdikleri bir okul olarak günümüzde ziyaretçilerini beklemektedir. İlk Üniversite bulunmasından dolayı bilimsel açıdan da değerli kabul edilen bir ilçe olan Harran, çeşitli bilim dallarında da farklı gelişmelerin yaşandığı öncü bölgelerdendir.

Whatsapp Telefon