şanlıurfa kalkışlı gezi turları

şanlıurfa kalkışlı gezi turları
 

Mardin’de Bir Gün

Mardin, doğunun en güzel şehirleri arasına girmiş eski medeniyetleri içinde çokça barındıran bir şehirdir. Mükemmel doğası, havası ve tarihi mekânları ile ziyaretçilerine doyumsuz bir zaman geçirtecek bu şehir her yıl gezilebilecek hava şartlarına sahiptir. Son derece sıcakkanlı yöre halkından da aldığımız ipuçları ile tüm sorularına cevap bulacağımızdan emin olabilirsiniz. Mardin’de nerelere gezilmeli, ne yenmeli, nerede kalınmalı diye merak ediyorsanız yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

Kahvaltı Durağımız

Mardin Kalesine nazır bir kahvaltı yapmak aynı zamanda da gönlünüzün ve karnınızı doyurmak için Günaydın Kafe Restoran seçimleriniz arasında olması gereken bir mekândır. Açık büfesinin yanı sıra serpme kahvaltı imkânı da sunan bu mekânda her damak tadına uygun lezzetler bulabileceğinize emin olabilirsiniz. Özellikle yöre halkının önerdiği sembusekin tadına baktıktan sonra sırf bu lezzet için bile Mardin yollarına düşebilirsiniz. Doyma hissini yaşamayacağınız yedikçe yiyeceğinizin geleceği tatlar yöreye gelen her ziyaretçiden tam not alıyor.

Mardin’in Tarihi Mekânları

Eski medeniyetler şehir olarak da bilinen Mardin eski dönemlere ait birçok yapıtı korumayı başarmıştır. Yaz ve kış turizmine elverişli hava şartları ile her daim şehrin dolu dolu olduğunu görebilmeniz mümkündür. Misafirperver halkın arasına karışıp yöreye ait birçok farklı yaşanmışlıkları öğrenebilirsiniz.

Süryaniler tarafından Deyrulzafaran Manastırı dini merkez ve okul olarak günümüzde halen kullanılmaktadır. Mardin merkeze 5 kilometre olan bu manastır güneş tapınağı olarak Roma döneminde inşa edilmiştir. Manastır girişinde Süryani patriklerine ait heykelleri görebilmeniz mümkündür. İçeriye girdiğinizde bu heykellerden 52 adet göreceksiniz. Normal bir yapıya göre daha ilginç olmasının sebebi inşa sırasında harcın içerisine safran çiçeklerinin kullanılmasındandır. Mardin’e gelenlerin ilk durağı şehre yakınlığından dolayı manastırdır. Ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Mardin, medrese, kilise ve antik kentler bakımından oldukça zengin bir şehirdir. Tüm bu tarihi mekânları gezebilmek için 3-4 gününüzü bu şehirde geçirmeniz gerekir.

Farklı Lezzetler Keşfetme Zamanı

Yöresel lezzetleri merak ediyor tatmak için sabırsızlanıyorsanız eğer Bagdadi Restoran tercihlerinizin arasında mutlaka olmalıdır. Bağdat kültürünü size sunan eşsiz lezzetleri ile sizleri ağırlayabilecek bu restoran gerek ortamı gerekse lezzetleri ile büyüleneceğiniz bir mekândır. Her lezzetin birbirinden farklı hikâyelerini okuyacağınız okurken de hoş sohbetler edebileceğiniz bir mekândır. Yöresel tatlar daha ön planda olduğu için damak zevkinize yenilerini bu mekânda ekleyebilirsiniz.

Gezmeye Devam

Süryani halkın ibadethaneleri Mardin de sıkça görebilirsiniz. Mardin merkezde bulunan Mor Behnam Kilisesi günümüzde aktif olarak Süryani topluluğu tarafından ibadethane olarak kullanılmaya devam ediyor. 1923 yılından beri Süryanilerin ibadet merkezi olan bu kilisenin üç giriş kapısı vardır. Büyük avlusu ve bu avluda da çan kulesi bulunur. Kilise Mardin merkez 1.caddeye yürüme mesafesindedir.

Mardin’in her noktasında tarihi bir mekâna şahit olacağınız için şehir merkezinden pek uzaklaşmanıza da aslında gerek yok. Merkezde bulunan tarihi mekânlar doyumsuz bir gün geçirmenize hatta yorulmanıza neden olacaktır.

Mardin’e 30 kilometre uzaklıkta olan Dara Mezopotamya Harabeleri şehrin en önemli yerleşim yerlerinden birisidir. Doğu sınırını savunma amacıyla 505 yılında inşa edilen bu harabeler günümüze kadar bozulmadan gelebilmeyi başarmıştır. 4 kilometrelik surlarla çevrili harabede; çarşı, kilise, tophane, zindanlar, su sarnıçları, saray ve kale bulunmaktadır.

Güzel Bir Akşam Yemeği

Asude-i Mardin akşam yemeğini yiyebileceğiniz mekânların başında olmalıdır. Mardin şehrine nazır güzellikte bir mekân olmasının yanı sıra yöre halkının da tavsiye ettiği bir mekândır. Damağınızı şımartmak istiyorsanız eğer kaburga dolmasını mutlaka denemelisiniz.

Mardin’de Gece

Halk müziği ve Mardin türkülerini dinleyerek güzel sohbetler edip çayınızı yudumlamak isterseniz eğer Abbara’yı tercih etmelisiniz.


Whatsapp Telefon