şanlıurfa turları

şanlıurfa turları

Adıyaman’da Bir Gün

Adıyaman, 1954 yılından itibaren bağımsız bir il haline gelen anlamı Güzel Vadi olan doğunun en güzel şehirleri arasında yer alır. Eski dönemlere ait yaşanmışlıkları görebileceğiniz bu şehirde her yapıt çok nadide ve göz alıcıdır.  Özellikle Nemrut Dağı, Adıyaman’ı özel kılan tarihi eserler arasında yer almaktadır. Dağın eteklerinde yer alan Nemrut Dağı’na ulaşım aracınız ile olmak zorundadır. Aksi halde ulaşmanız epey zaman alacaktır. Adıyaman’a gitmeden önce neler yapacağınıza karar vermeniz dolu dolu zaman geçirmeniz hususunda avantaj sağlayacaktır. Adıyaman’ın nesi meşhur, tarihi mekânları nerelerdir, nerelerde kalınır veya gece hayatı nasıldır diye merak ediyorsanız tüm soruların cevabını almak için yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

Kahvaltı Durağımız

Sabahın ilk saatlerinde Adıyaman’da gezmeye başlamadan önce sıkı bir kahvaltı yapmak istiyorsanız Saray Kahvaltı Sofrası’nı tercih etmeniz gerekecektir. Yöreye ait gözleme, bazlama ve çılbır ile doyumsuz bir kahvaltı yapabilirsiniz. Güne güzel başlayıp kendinizi zinde hissetmek için bu mekân alternatifleriniz arasında mutlaka olmalıdır.

Adıyaman’ın Tarihi Mekânları

Doğu kültüründe birçok medeniyetin yaşadığını hemen hemen herkes biliyor. Dolayısıyla eski medeniyetlere ait birçok yapıtlara doğu illerinde daha çok rastlarsınız. Nemrut Dağı’nda bulunan Karakuş Tepesi ve Cendere Köprüsü bu mekânı daha gizemli bir hale dönüştürmektedir. Aynı zamanda Nemrut Dağı’nda bulunan Tümülüs oldukça dikkat çekicidir. Kırma taşların birikmesi ile meydana gelmiş bu yapıtın yüksekliği 50 metre, çapı ise 150 metredir. Tüm bu güzellikleri görebilmek için belli bir noktadan sonra yürümeniz gerektiğini unutmamalısınız. Güneşin doğuşunun ve batışının güzelliğine şahit olmak isterseniz mutlaka yanınıza kalın giysiler almalısınız. UNESCO tarafından dünyanın 8.harikası seçilmiş bu güzel eserler her yıl yüzlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır.

Nemrut Dağı’ndan sonra geçmişi oldukça ilginç olan Cendere Köprüsü’ne geçebilirsiniz. Dikkatinizi çekecek bu köprüde 3 adet sütun bulunmaktadır. Her sütün bir aile bireyini temsil etmektedir. Cendere Köprüsü Roma döneminde Roma Lejyonu Septimius Severus tarafından ailesi için yapılmıştır. 4 adet sütunun her biri bir aile bireyi düşünülerek yapılmıştır. Kendisi, eşi ve iki erkek çocuğunu simgeleyen bu köprüde yer alan sütunların bir adedi taht kavgaları sebebiyle yıktırılmıştır. Halen kullanılmakta olan Cendere Köprüsü’nün altından Cendere çayı akmaktadır.  Tarihi kokunun ve temiz havanın sarhoşluğunu üzerinizden atmak için kısa bir mola.

Farklı Lezzetler Keşfetme Zamanı

Adıyaman bulunduğu coğrafi konumu gereği et yiyeceklerinin daha ön planda olduğu bir şehirdir. Bu yüzden birçok restoran et ağırlıklı menüler sunmaktadır. Hayatınızda daha önce tatmadığınız, tattıktan sonra da lezzetini unutmayacağınız birçok yemek seçeneği karşınızda.

Nemrut Dağı ile Adıyaman merkezin mesafesi oldukça fazla olduğu için tercihinizi civar restoranlardan yana kullanabilirsiniz. Hem dinleneceğiniz hem de karnınızı doyuracağınız Hilton Garden Inn Adıyaman en güzel alternatifler arasında yer almaktadır. Açık büfesinin yanı sıra yöreye ait lezzetleri de bulabileceğiniz bu mekân öğle yemeğiniz için çok iyi bir seçenektir. Tertemiz mekânda en çok tercih edilen Adıyaman tavası, Adıyaman Hitabı ve Şıllık tatlısı yiyebileceğiniz yemekler arasındadır.

Gezmeye Devam

Yorgunluğunuzu atıp tekrar enerji topladıktan sonra Perre Antik Kenti üçüncü durağınız olmalıdır. Her yıl turistlerin yoğun ilgi ile karşıladığı, 200’ün üzerinde kaya mezarının bulunduğu ve Roma Çeşmesinin de yer aldığı bir tarihi yerleşim yeridir. Turuş Kaya Mezarları da gezmeniz gereken tarihi mekânlar arasındadır. Roma Dönemine ait bu mezarlar zeminden aşağı doğru oyularak yapılmıştır. Mezara girerken 10-13 merdiven inmeniz gerekir. İnerken de mezarların kapı ve duvar girişlerinde çeşitli figürler görebilirsiniz.

Güzel Bir Akşam Yemeği

Adıyaman merkezde bulunan Paşa Konağı Restoran oldukça kalabalık bir mekân olmasına rağmen siparişleriniz kısa sürede masanızda yer alıyor. Evinizdeymişsiniz gibi kendinizi rahat hissedeceğiniz restoranda özellikle kebap çeşitleri daha ön plandadır. Yemeğinizi yedikten sonra Şıllık tatlısı yemenizi mutlaka öneririm.

Adıyaman’da Gece

Adıyaman’ın en güzel ve en temiz konaklama mekânı şüphesiz White Star Hotel. Adıyaman’da konaklayacağınız birden fazla seçeneğinizin olmasının yanı sıra White Star Hotel beklentilerinizi karşılayacak hizmet kalitesine de sahiptir. Adıyaman’ın birçok farklı noktasına yakın olması tercih etmeniz için de yeterli bir sebeptir. Aynı zamanda gece geç saatlere kadar eğlenebileceğiniz bar hizmeti de hotelde mevcuttur.

Whatsapp Telefon