Şanlıurfa’da ne yenir? / Günübirlik Şanlıurfa turu

Şanlıurfa’da ne yenir? / Günübirlik Şanlıurfa  turu

Şanlıurfa son yıllarda özellikle Göbeklitepe kazıları sebebiyle oldukça popüler şehirlerimizden biri oldu. Buram buram tarih ve efsane kokan bu gözde şehrimiz aynı zamanda mutfağıyla da dünyanın sayılı gurme merkezlerinden biri. Şanlıurfa adeta her sokağından ayrı tatlar fışkıran bir lezzet diyarı. Peki Şanlıurfa’da ne yenir? Şanlıurfa’da nerede yenir? Bu soruların cevabını size özel günübirlik bir gurme turuyla hazırladık.

Öncelikle Şanlıurfa’ya uzun bir kara yoluyla gitmek zorunda değilsiniz. Pekala uçakla Şanlıurfa Havaalanı’na ulaşıp buradan ucuz kiralık araç seçeneklerinden faydalanabilirsiniz. Bu alanda Carwingo’nun Şanlıurfa’da sunduğu pek çok seçenekten faydalanmanızı tavsiye ederiz. Ya da aynı şekilde şehir merkezinden uygun Şanlıurfa havalimanı araç kiralama seçeneğiniz de bulunuyor. Turumuz günübirlik dedik ya, bu sebeple acelemiz var. O zaman ne yapıyoruz? İlk olarak kahvaltıya gidiyoruz.

Şanlıurfa usulü kahvaltı: Ciğer-Ayran

Bu kahvaltı bildiğiniz kahvaltılardan değil. Öyle yağı, balı, reçeli bir kenara bırakın. Şanlıurfa’nın her daim turistlerle dolup taşan çarşısına gidin. Çarşı Balıklıgöl’e yakın bir noktada. Bu sebeple bulamamanız imkansız. Çarşıda pek çok ciğerci göreceksiniz. Hepsinin de lezzeti doruk noktasında. İstediğiniz bir tanesine geçin ve ciğer-ayran eşliğinde tadına doyulmaz bir kahvaltı yapın.

Daha önce böyle bir kahvaltı deneyiminiz olmadıysa gözünüz korkmasın. Müptelası bile olabilirsiniz.

Çay-kahve faslının adresi: Balıklıgöl

Kahvaltıdan sonra şöyle bir dinlenmek için hemen çarşının yanı başındaki Balıklıgöl’e doğru bir yürüyün. Bu yürüyüş lokum gibi ciğerleri hazmetmenize yardımcı da olacaktır. Balıklıgöl’ü şöyle bir dolaşıp tarihi dokuyu ve efsanesini hissedin. Ardından hemen Balıklıgöl’e bitişik havuza bakan çay bahçesinde güzel bir çay kahve faslıyla keyif yapın. Akan su, suda gezinen kayıklar ve hatta yanınıza gelip türkü söyleyerek bahşiş almak isteyen çocuklar sizi bambaşka bir dünyaya götürecek. Burada yaşayacağınız dinginliği başka hiçbir yerde tadamazsınız.

Bir Şanlıurfa hazinesi: Harran Çömleği

Harran Şanlıurfa merkeze yaklaşık 40 dakikalık bir mesafede bulunan tarihi bir nokta. Zaman sanki burada başlamış ve bir daha hiç akmamış gibi. Sadelik, hiçlik, yokluk ve insanın özüne dönüşü… Harran sizi bir zaman yolculuğuna çıkartacak. Fakat bu yolculuk sırasında bir yemek molası vermek de isterseniz, Harran çömleğini tatmadan hiçbir yere gitmeyin!

Harran’da patates kubbesi olarak bilinen bir meşhur yemek daha var ancak patatesi her yerde bulup yiyebilirsiniz. Fakat Harran Çömleği öyle değil. O nasıl bir baharattır, o nasıl bir acıdır, o nasıl bir kıvamdır, o nasıl bir ettir ve o nasıl bir lezzettir? Anlatılmaz yaşanır. İnanın bu satırlara sığdırmak mümkün olsa tarif etmeye çalışırdık ama gidip tatmanız gerek.

 

Dünya çapında bir lezzet durağı: Cevahir Konukevi

Harran’a gidip gelmek sizi yorduysa ve akşama katılacağımız Sıra Gecesi’nden önce biraz kendinize gelmek istiyor, dünyanın en güzel içli köftesini tatmak istiyorsanız Cevahir Konukevi sizi bekliyor. Cevahirhan olarak da bilinen bu mekana girerken dikkat edin, dünya çapında ülkemizi temsil edebilecek bir lezzet durağına atmak üzeresiniz. Menüde yer alan her yemeği %100 hakkını vererek yapabilen ender işletmelerden biri. Şanlıurfa’nın bu en şık ve en lezzetli yemek durağında size özellikle içli köfteyi yemeden gitmemenizi tavsiye ediyoruz. Daha önce içli köfte diye taş toprak yediğinizi size düşündürtecek kadar güzel bir lezzete sahip. Şanlıurfa’ya gelip Cevahir’de yemek yemezseniz, pişman olursunuz.

Şanlıurfa’nın olmazsa olmazı: Sıra Gecesi

Gün içerisinde Göbeklitepe, Nemrut’un mancınık direkleri, Hz. İbrahim Mağarası, Hz. Eyüp Çilehanesi, Arkeoloji Müzesi gibi pek çok mekanı gezebilirsiniz. Ancak akşam olduğunda Sıra Gecesi için Balıklıgöl civarında olmayı unutmayın. Önceden rezervasyon yapmanızı şiddetle tavsiye ettiğimiz Çardaklı Köşk, Şanlıurfa’nın en kusursuz Sıra Gecesi mekanı. Öncelikle burada sahne alan ekipler bölgenin bir numarası olan sanatçılar. Kesinlikle muhteşem bir gece geçirmeniz için ellerinden geleni yapıyorlar.

Çiğköfte şovundan tutun, bölgenin tarihini anlatmaya kadar sizi Şanlıurfa hakkında donatmadan göndermiyorlar.

Gelelim lezzetine. Öncelikle sahip olduğu manzara bakımından Şanlıurfa’nın en güzel mekanı diyebileceğimiz Çardaklıköşk’te ne yeseniz size güzel geliyor. Ama gözlerinizi kapattığınızda o lezzetin kaybolmadığını fark etmek de ayrı bir mutluluk kaynağı oluyor.

Fiks menüde size sunulan her şeyi rahatlıkla yiyebilirsiniz. Gece sonunda sunulan mırraya dikkat! Daha önce içmemişseniz sert gelebilir.

Sıra gecesi eğlencemiz de bittikten sonra kiralık aramızla havaalanına ulaşıp bu güzel şehre, midemizde güzel anılarla veda ediyoruz. Bir sonraki lezzet durağında görüşmek üzere.

Whatsapp Telefon