Gaziantep'de Gezilecek yerler

Gaziantep'de Gezilecek yerler

Doğunun İncisi Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Türkiye’nin en kalabalık dokuzuncu ili ve şehir merkezi nüfusuyla en kalabalık 6. Şehri olan Gaziantep, 2.101.157 nüfusuna sahiptir.  Gaziantep ya da eski ve halk arasında Antep, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesinin kesiştikleri bölgede bulunmaktadır. Sanayi ve gelişmişlik bakımından Gaziantep ilk sıralarda yer almaktadır.  Hala yaşanılan en eski ke

Doğunun İncisi Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Türkiye’nin en kalabalık dokuzuncu ili ve şehir merkezi nüfusuyla en kalabalık 6. Şehri olan Gaziantep, 2.101.157 nüfusuna sahiptir.  Gaziantep ya da eski ve halk arasında Antep, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesinin kesiştikleri bölgede bulunmaktadır. Sanayi ve gelişmişlik bakımından Gaziantep ilk sıralarda yer almaktadır.  Hala yaşanılan en eski kentlerden birisi olan Gaziantep; ticaret, eğitim ve sanayi şehridir. Orta Doğu ve Gaziantep’in Anadolu arasında bir konumda bulunur. Liman kentlerine yakın olması, Türkiye’nin ticaretine ve sanayisine çok büyük katkı sağlamıştır.

Gaziantep kalesi, Gaziantep’in simgesi olarak sayılabilir. Tarihi yerlerin farklı olarak bir sürü yeri kapsaması ile birlikte, Gaziantep’e gelen turistlerin sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Gezilecek yerlerin oldukça fazla olması da sadece gelenler için bir gün içerisinde gezilecek kolaylıkta az değildir. Oldukça fazla antik müzesi, pazarı, hamamı, galerisi, doğa harikaları, çarşısı tarihi evleri ve daha pek çok alanın olması da gezilecek bir sürü yer olduğunu da kanıtlamaktadır.

Gaziantep’te Bulunan Doğa Harikaları

gaziantep gezi rehberi

Çok fazla sayıda pınar bulunmasına rağmen Gaziantep’te göl görmek mümkün değildir. Bu yüzden Gaziantep’in pek çok yerinde yapay baraj ve göller bulunmaktadır. Gaziantep’te Fırat Nehri ve kolları en önemli akarsuyudur.  Gaziantep’te orman bulunmaz. Çok az sayıda doğal ormanlar mevcut. Burada yer almış olan ormanlık topraklık alanın oranı %14 civarındadır. Bu ormanlarda kızılçam ve meşe bulunmaktadır. Ancak meşe ormanlarının neredeyse hepsi bozuk ve koruma altındadırlar. Kızılçam ormanlarının çoğu ise yapay ormanlardır.  Antep’ in batısı ve kuzey çevresi ormanlık, bozkır ve meralarla çevrilidir.

Toprakların %60 ı ise tarıma elverişlidir. Bu kısım, zeytin, tarlalar, meyve bahçeleri sebze bahçeleri ve Antep fıstığı ile bağlarla kaplıdır. Gaziantep’in batısında Nur Dağları ve Sof Dağları var. Bölgedeki levha hareketleri sonucu Sof Dağları ve Nur Dağları arasında ki bölge çöküntüdür. Antep’in en yüksek dağı olan Büyük Sof Dağı 1496 metre yüksekliğindedir.  İslahiye, Barak ve Tilbaşar  Antep’in başlıca ovaları arasında yer alırlar. Gaziantep ilinde deprem bölgeleri; 1. Derece Nurdağı ve İslahiye, 2. Derece Yavuzeli ve Araban, 3. Derece Oğuzeli, Nizip ve Karkamıştır.

Gaziantep Şahinbey Millî Mücadele Müzesi

gaziantep-milli-mucadele-muzesi

Şehitler caddesi üzerinde bulunan Şahinbey Millî Mücadele Müzesi; Anteplilerin Fransız ve İngiliz işgaline karşı yürüttüğü ve Gazi unvanını kazandığı savunmasının önemini ve detayların günümüze ve gelecek nesillere daha iyi aktarmak için, on iki odalı tarihi yapı ve altındaki mağara da çağdaş müzecilikte kişilerin beğenisine sunularak kurulmuştur. Şahinbey Millî Mücadele Müzesinin gezi güzergahı kronolojik olarak tasarlanmıştır.  Müzeye giriş yapan ziyaretçiler, tarihi binada bulunan sergi-sunum alanlarını, yönlendirmeleri izleyerek gezerler. Sergi-sunum alanlarından sonra ise mağaralara giriş yapılır.

Mağaralara giriş yapıldığında karşımıza mekatronik heykeller ve farklı farklı kompozisyonlar çıkmaktadır. Bu sahneler ziyaretçilerin hem görsel hem de duyusal olarak çeşitli duygular yaşamalarını sağlar. Millî Mücadeleden önce mağaralar çeşitli amaçlarla kullanılmış alanlar da canlandırılmıştır. Sabun imalathanesi ise bunlara örnek vermek mümkündür. Canlandırılmalarda ses efektleri ve projeksiyon gösterileri kullanılmıştır. Müzede hedeflenen, Gaziantep’in direniş destanının tüm yönlerini etkili sunumlarla, projeksiyon gösterisiyle ve çeşitli dokunmatik ekranlarla Milli Mücadele ruhunu destansı anlatımla ziyaretçilerin beğenisine sunmaktır. Gaziantep savunmasına dair belgelerin kronolojik sırayla anlatıldığı, av, tüfek, kılıç, kama, kazma, et, kürek, satır, Fransızlara ve İngilizlere ait silah parçaları şehir halkının kullandığı tabanca ve nacak gibi şehitlere ait birçok eşya müzede sergilenmektedir.  Müze yapısının yanında bulunan yapılar, müze kütüphanesi, toplantı salonları ve müze atölyesi olarakişlev kazandırılmıştır.

Antep Bakırcılar Çarşısı

gaziantep bakırcılar çarşısı

Genel olarak Bakırcılar Çarşısı olarak adlandırılan fakat birçok el sanatı ile esnafın üretim yaptığı bir çarşılar kompleksinden oluşur. Gaziantep Bakırcılar Çarşısı taş döşenmiş sokakları, ahşap kaplamalı dükkanları ile bizlere başka bir dönemden kesitler sunar. Bakırcılar Çarşısında yer alan dükkanların yapım tarihi tam ve kesin olarak bilinmemektedir. Fakat 19’uncu yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir.  Hanlar bölgesi içinde yer alan Bakırcılar Çarşısı tek katlı dükkanlardan oluşmaktadır. Dükkanlar genellikle düzgün kesilmiş keymıh adı verilen bir maddeden yapılmıştır. Bir diğer adıyla da kalker taşından yapılmış eşsiz ve tarihi yapılar olmaktadır. Bakırcılar Çarşısında baharattan yemeniye birçok ürünü bu çarşıda bulmak mümkündür.

 Kesilmiş sert kalkerden yapılan dükkanlar, her zaman ilgi çekmeye devam eder.  Bir sürü turistin geldiği Bakırcılar Çarşısı, her zaman içerisinde birçok ürünün satışını yapmaktadır. Bu şekilde de turist ve birçok farklı şehirlerden gelen ziyaretçilerine satış yapmaktadır. Çarşıda müşterilerin istediği birçok yiyecek mevcut olduğu gibi aralarda da giyim ürünleri satan tezgâhları da mevcuttur. Bu sebeple de en çok gezilen ve turistlerin tercih ettiği yerler arasındadır.

Gaziantep Elmacı ve Almacı Pazarı

almaci-pazari-gaziantep

Türkiye’nin en eski çarşılarından birisi olan Almacı Pazarı, canlılığını koruyarak misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Şehir merkezinde bulunan tarihi Almacı Pazarı, şehrin eski Antep’ i olarak bilinse de ticaret anlamında merkezi konumda yer almaktadır. Yöresel ve organik ürün denilince akla ilk olarak tarihi Almacı Pazarı gelmektedir. Eskiden elma meyvesinin çok nadir bulunması ve Almacı Pazarında tane ile satılmasından dolayı bu pazara Elmacı ve Almacı Pazarı da deniliyordu. Gaziantep’in en işlek yerleri arasında yer alan bu çarşı, ziyaretçilerin doğal ve organik ürünlerin satın alma fırsatı bulabiliyorlar. Yazın biber, acur, kabak ve patlıcan kurutmalıkları; kışın ise üzümden yapılan pestil, cevizli sucuk, dilme, biber, cevizli sucuk, kuru yemiş çeşitleri ve domates salçaları ile süsleniliyor.

Elmacı pazarının kurulma tarihi ise 1070 Malazgirt Zaferine kadar dayanaktadır. Bu sebeple de en eski Pazar olarak bilinir. Adını ise ilk açıldığı tarih itibariyle elma satışı yapılmasından dolayı Elma pazarı olarak almıştır. Her zaman halkın oldukça fazla rağbet gösterdiği önemli bir Pazar alanı olmaktadır. Her zaman tercih edilmekte olan pazar, tarihin getirdiği en eski ve önemli pazarlarından biri olmaktadır. Satışı yapılan birçok sebze ve meyvenin yanı sıra baharat ve ev yapımı birçok ürünle de zenginleşmiştir. Geniş bir satış potansiyeli olan Pazar her zaman beğenilerek ziyaret eden müşterileriyle doludur.

Gaziantep Tarihi Evleri

gaziantep-tarihi-evleri

Avluya dönük olarak yapılan Tarihi Antep Evleri, yüksek duvarlar arkasında, dış mekanlardan mümkün oldukça soyutlanmıştır. Evler genellikle iki katlıdırlar. Bölgede taş kullanımının yaygın olmasından dolayı evlerin yapımında toprak taşı, sert kalker, havara taşı, minare kayası, bazalt, kırmızı mermer, beyaz mermer, bazalt ve doğadan toplanan bazı renkli taş cinsleri kullanılmaktadır. Ev yapımında taş kullanmanın nedenlerinden birisi de yazları serin, kışları ise sıcak tutmasıdır. Gaziantep mimarisi her zaman farklı tasarımları ve iç mimari özelliğiyle de kendini gösteren önemli bir şehirdir.

Farklı yapıların olması da farklı zamanlarda hüküm sürmüş birçok kişi için yapıların oluşması da değişim gösterir. Bu sebeple de mimari dokunun oldukça önemli olması da birçok ziyaretçinin gitmesini sağlar. Her zaman turistlerin ilgisini çeken önemli alanlarıyla Gaziantep, beğeni almaya devam eder. Tarihin eşsiz dokusu ve vazgeçilmez yerleriyle farkını her anlamda yaşatmaktadır. Bu sebeple de turistlerin de ilgisini çekmektedir. Şehirde işlenmiş her dokunun ayrı bir değeri ve anlamı mevcuttur. Birçok kişinin yaşamak için tercih ettiği önemli bir şehridir. Mimari dokuların önemi ve çeşidi fark göstermekte olup bir sürü çeşit ve tarzı da barındırır.

Gaziantep Zincirli ve Kemikli Bedestenleri

Bedestenler eski alışveriş hayatının devam ettiği çarşılardır. Gaziantep’te Zincirli Bedesten ve Kemikli Bedesten olmak üzere iki tane bedesten bulunuyor. 18. Yüzyılın ilk çeyreğinde Darendeli Hüseyin Paşa tarafından Zincirli Bedesten yapıldı.  Halk arasında Kara Basmak Bedesteni olarak biliniyor.  Et hali olarak adlandırılan bu tarihi yapı uzun yıllar kasaplara ev sahipliği yapmıştır. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen 73 dükkân, ticari faaliyette bulunmak isteyen, baharatçılara ve turistlik eşya satıcılarına otantik ortam sunmaktadır. Bedestenin 5 kapısı vardır. İki bölümden meydana gelir: Biri doğudan batıya, diğeri kuzeyden güneye birbiri ile kesişir.

zincirli bedesten gaziantep

Tek katlı ve üstü kapalı bir yapıdır. Daha sonra üzerine bir kat daha yapılarak Adliye Binası olarak kullanılmıştır. Fakat 1957 de meydana gelen yangında bu bölüm tamamen yıkılarak kullanılmaz hale gelmiştir.  Kemikli Bedesten: 19. Yüzyılda (1865) yapılan ve 72 dükkândan oluşan bu bedesten Müftü Hacı Osman Efendi tarafından yaptırılmıştır. İki bölümden oluşan kemikli bedesten, dikdörtgen planlı ve kesme taştan inşa edilmiş bir yapıdır. Doğu ve Batı olmak üzere iki girişi bulunur. Çatısı oval şeklindedir. Asıl adı Mecidiye Bedesteni olan bu yapıt, kazı sırasında kemik bulunduğu için halk tarafından Kemikli Bedesten denmiştir.

Gaziantep Tarihi Gümrük Hanı (Yaşayan Müze)

gümrük hanı gaziantep

Karagöz mahallesinde bulunan Gümrük Han, Gaziantep Kale çevresinde yer alan hanlardan birisidir. 1873-1878 yılları arasında vakıflar kayıtlarına göre Hacı Ömer Efendi tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Yolcu Hanı olarak inşa edilen hanın zemin katındaki mekanlar depo ve ahır olarak, üst katta yer alan odalar ise yolcuların kalması için inşa edilmiştir. Gaziantep’te ki 18 handan birisi olan Gümrük Hah şehir içinde yer alırken, içinde yolcuların konaklayabileceği ve ahır mekanları da bulunmaktadır.

Gümrük Hanın 2011 nisan ayında restore edilmek için başlanmış, sekiz ay gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır. Gümrük Han’da ressam kilimci, gümüşçülük, mozaik, cam üfleme, Antep işi, ahşap boyama, yemenicilik, kilimcilik bakır işleme, aba dokuma, eski gelinlik salonu ve kutnu dokuma gibi meslekler yaşatılmaktadır.Tarihi değeri olan ve görülmeye değer bir yer.  Eğer Antep’e yolunuz düşerse mutlaka Gümrük Hanı görmeden dönmeyin.

Gaziantep Kalesi

Türkiye de ayakta kalabilen en güzel örneklerden birisi Gaziantep kalesidir. Alleben deresinin güney kenarında bulunan, yaklaşık olarak 25 metre yükseklikte olan Gaziantep kalesi, herkesin dikkatini çeken bir tepe üzerindedir. Gaziantep Kalesi ne zaman yapıldı ve kimler tarafında yapıldığı hakkında kessin bilgi bilinmemektedir. Milattan sonra 2-4 Yüzyıllarda ise kale ve çevresinde Theban isimli küçük bir kentin olduğu biliniyor. Milattan Sonra 2-4 yüzyıllarda yapılan arkeolojik kazılar sonucunda gözetleme kulesi olarak kullanıldığı anlaşılmıştır. Milattan sonra 527-565 yılları arasında kale çok önemli bir onarım geçirmiştir.

gaziantep kalesi

Bizans dönemini takip eden yıllarda özellikle Memlükler, Osmanlılar ve Dulkadiroğulları ihtiyaca göre kaleyi onarmışlardır. Kale 1481 yılında Mısır Sultanı Kayıtbay tarafından ikinci defa elden geçirilmiştir. Görülmeye değer bir tarihi yapı. Gaziantep’ e gelenler için oldukça büyülü tarihi dokusunun hakim olduğu önemli ve görülmeye değer birçok yeriyle ziyaret etmeden dönülmemesi gereken güzelliktedir. Bu sebeple de birçok turist akını yaşayan özel mimarisi olan bir tarih dokusu bulunur. Sahip çıkılması gereken birçok kültür ürünümüz mevcutken, farklı alanlarıyla da görülmeye değer bir yapıdır.

Gaziantep Tarihi Naib Hamamı

 Naibe Hamamı yapımı 1640 yılında tamamlanmış ve 2007’den beri de halka hizmet vermektedir. Naib Hamamı cilt bakımı, masaj, sauna gibi hizmetler sunmaktadır. Kadınlara ve erkeklere farklı saatlerde hizmet vermekte. Giriş ücretleri; 2 yaşa kadar ücretsiz olması da anneler ve babalar için oldukça kolaylık sağlar. Her zaman en iyi alternatifler arasında olan hamam, kadınların ve erkeklerin farklı saat aralıklarında hizmet alması da önemli bir ayrıntıdır.

Birçok kişinin güven duyarak gittiği tarihi hamama giden herkes tarafından beğeni almaya devam eder. Birçok tarihi alanı gibi Gaziantep’in önemli hamamları arasında yerini alır. Her zaman eşsiz mimarisi ve doğal Güzellikleriyle önemli bir şehrimiz olan Gaziantep, alanında fark yaratmaya devam ediyor.

Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panorama Müzesi

2009 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafındanKahramanlık Panorama Müzesihizmete açıldı.Gaziantep Kalesi’nin gizemli galerisinde yer alır. İçerisinde 41 rölyef, 52 heykel, 125 portre rölyefi ve 79 pano ile milli mücadele ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır. Öğrenci, asker ve 65 yaş üstü olan ziyaretçilere ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Zamanında yapılan önemli bir kahramanlık destanını anlatan ve verilen mücadelelerde Gaziantep savunasının önemini bir kez daha vurgulayan önemli bir müzedir.

Herkesin ziyaretine açık olmasıyla birlikte, turist akınına da uğramaya devam ediyor. Farklı bir deneyim yaşatan müze, kale içerisinde yer alması da eşsiz güzelliğini bir kez daha ortaya çıkarmaktadır. Galerinin içerisinde yer alan sunumlar, maket ve rölyeflerle birlikte tarihteki en önemli savunmanın anlatımı yapılmaktadır. Birçok öğrencinin okul gezilerinde en çok tanımış olan müzenin iç yapısı ve sergilediği ürünlerin önemi oldukça fazladır.

Kaleoğlu Mağarası (Yeni Han)

kaleoglu mağarası gaziantep

Yapılış itibariyle Kaleoğlu Mağarası, Gaziantep Kalesine oldukça yakın bir mesafede bulunmaktadır. Kaleoğlu Kalesi yapılış tarihi hakkında kessin bir bilgi vermek mümkün değildir. Ancak Ayıntab Vakfı Defterinde (1557) eserinin adı Han-ı Cedid olarak geçmesi nedeniyle Yeni Han bu tarihten önce yapıldığı düşünülmektedir. Bu yapı, tek avlulu, iki katlı hanlar grubuna girmektedir. Zemin kattaki mekân depo ve ahır olarak, üst katta bulunan odalar ise yolcuların konaklaması için yapılmıştır. Yapının Batı cephesinde cümle kapısı üzerinde siyah ve beyaz kesme taşlar bulunur. Yapıdaki diğer kısımlar ise çok sade bir şekilde inşa edilmiştir. İpek Yolu üzerinde bulunan bu Kaleoğu Mağarası, geçmişte birçok amaçla kullanılmıştır.

Gaziantep Hasan Süzer Etnografya Müzesi

1900 yıllarının başlarında inşa edilmeye başlanan, Bey Mahallesi Hanifioğlu sokağında yer alan Antep evi; kesme taşı duvarlar, dar sokaklar ve kiremitli kırma çatılı evleriyle Gaziantep’in eski kent dokusunun en iyi görüldüğü yerlerden birisidir. Birden çok kez el değiştirmiştir. Harap vaziyette olan bu binayı  1985 yılında Sayın Hasan Süzer tarafından alınıp, restore etmiştir. Restorasyon bittikten sonra Hasan Süzer Etnoğrafya Müzesi olarak kullanılması şartıyla Kültür ve Turizm Bakanlığına bağışlamıştır. Müzeye gelen ziyaretçilere Antep halkının ev yaşantısını, giysi, gelenek, görenek ve gündelik hayat ile ilgili eserleri mankenler üzerinde sergilenmektedir.  Müze’nin üç tane giriş kapısı bulunmaktadır.

Ön cephedeki büyük kapıdan hayat denilen orta bahçeye, küçük kapıdan ise selamlık adı verilen bölüme geçilir. Hayatın güneydoğu köşesinde; üst katta oturma odası, alt katında ise ocaklık ve tuvaletin yer aldığı iki katlı bir bina daha yer alıyor. Bu bölümü evin çalışanları tarafından kullanılmıştır. Bir zamanlar ev sahibinin develerinin barındığı mağara görünümlü bodrum katta, erzak depolamak için bölümler ve su kuyusu bulunuyor.Zemin katta; gergef işleme, gergahta ipeği germe, ahşap tezgâhın da çıkrık çevirme gibi çalışmalar mankenler üzerinde canlandırma yapılmıştır. İngiliz Casus Lawrence’ ye ait olduğu söylenen motosiklette bu odada sergilenmektedir. Kışın güneşin en çok vurduğu evin güneye dönük olan odası, tandır odası oda’sı olarak düzenlenmiştir.  Eski Antep evlerinde, tandır olarak adlandırdıkları odanın içinde, közler olan gömme bir taş ocak üzerinde konan bir kürsü ve onun üzerine örtülen geniş bir yorgandan oluşan ısınma sistemi bulunmaktaydı.  Aile fertleri közün sıcaklığıyla ısınan yorganı üzerlerine örterek ısınırlardı. Sabah güneşinin ilk doğduğu mekanlardan birisi ise iş odasının bitişiğindeki ocaklık’ tır.

Eski Antep yaşantısında güneşin ilk ışıklarıyla güvercin sesleriyle uyanılır ve kahvaltı hazırlığına başlanırdı. Kahvaltı ekmeğinin hazırlandığı yer ocaklıktır. Bu odada hamurun yoğrulması, ekmeğin açılması ve ateş üzerindeki saca konulması mankenlerle canlandırılmıştır.  Birinci katın evin içinden ulaşılan merdivenin hemen sağında hamam yer alır.  Aynı şekilde burayı da mankenlerle, kırmızı peştamallı elinde kesesiyle kızını yıkayan anne canlandırılmıştır. Müze Pazartesi günü hariç her gün 08:00-12:00 ve 13:00-17:00 saatlerinde ziyaretçilere açıktır.

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Türkiye’nin dördüncü oyuncak müzesi olan Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılandırılmıştır.  Bey Mahallesi’ndeki üç katlı bina, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Bu tarihi binanın altında bulunan iki katlı mağarada Oyun ve Oyuncak Müzesi dahilinde yar almaktadır. 1700 – 1990 tarihleri arasında üretilen el yapımı 600’ e yakın oyuncak Oyun ve Oyuncak Müzesinde yer almaktadır. Çizgi film kahramanları ve bebek evleri de müzede yer almaktadır. Müze de yer alan oyuncaklar ise antika değerinde olup en özel parçaların olduğu önemli bir koleksiyon içermektedir. Bu sebeple de oyuncak severlerin ziyaret etmekten büyük keyif aldığı önemli bir müzedir.

 İçerisinde mağara galerisine sahiptir. Bu sebeple de mağara müze halinde açılan tek müze olmaktadır. Haftanın her günü saat 08:30-17:30 saatlerinde müze ziyaretçilerine açıktır. Her zaman ziyarete gelenler arasında sadece Gaziantep halkına değil birçok kişi için hizmet vermeye devam eder. Her zaman ilgi çeken oyuncak müzesi, sadece çocukların değil yetişkinlerinde ziyaret etmekten mutluluk duyduğu eşsiz bir müzedir. Her zaman bir sürü kişini ziyaret ettiği müze, 1700’lü yıllardan itibaren halkın ziyaretine açılmıştır. Her zaman en otantik ve tarihi dokusuyla ziyarete gelenlerin beğenerek gezdiği tarihiyle önemli bir alandır.

Farklı bir sürü önemli yeri ve antik dokusuyla birlikte şehrin özel ve vazgeçilmez dokusu mevcuttur. Bu sebeple de farkını her zaman yansıtmaya devam eder. Sunay Akın tarafından düzenlenen ve Gaziantep Belediyesi tarafından hizmete açılmıştır. İçerisinde

Gaziantep Atatürk Anı Müzesi

26 Ocak 1933 tarihinde Ramazan Bayramı arifesinde Gaziantep’e gelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk Antep halkı tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı. Mustafa Kemal Atatürk öğretmen evinde kahvesini yudumlayarak dinlendi. Dönemin Belediye Başkanı Hamdi Kutlar’ a önerilerde bulunarak şehrin gelişmesinde desteklerde bulundu. Belediye Meclisi kararıyla Mustafa Kemal Atatürk’ e fahri hemşehrilik beratı verilmiştir. Aslen Selanik doğumlu olan Mustafa Kemal, Gaziantep ili Bey Mahallesi nüfusuna kaydedildi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, vefa borcunu ve bağlılığını göstermek için Gaziantep iline Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ e layık bir müze yapmaya karar vermişlerdir.

Atatürk’ ün kullandığı eşyalarının da yer aldığı bu Müzede Sözlü Tarih Araştırma Odası ve Atatürk Araştırma Kitaplığı da yer almaktadır.  Birçok alanıyla önemli bir kültür dokusuna ev sahipliği yapan Gaziantep, gençlerinde okuması için her zaman kültür yapısıyla örnek şehirlerden biridir. Bu sebeple de birçok kişinin ziyaret ettiği ve turistlerin daima gezi yapılacak şehirlerin başında tuttuğu önemli biri tarih yuvasıdır. Belediye tarafından kamulaştırma işlemi yapılarak hizmete sunulmuştur. Böylelikle de her zaman çok merak edilen yerler arasındadır.

Gaziantep Kurtuluş Camii

kurtuluş camii gaziantep

Kurtuluş Camii, 1892 yılında yaptırılan Valide Meryem Kilisesi daha öncellerde hapishane ve kilise olarak da kullanılıştır. Daha sonradan bu yapı camiye dönüştürülmüştür. Eski ihtişamından hiçbir şey kaybetmeyen Gaziantep’in en büyük camilerindendir. Dikdörtgen planlı ve haç biçiminde yapılmıştır. Bu caminin içerisi mihraba dik sütunlarla üç sahna ayrılmıştır. Yüksek kubbeli, duvarlar kesme taşından yapılmıştır. Mihrap, dışarıya doğru dikdörtgen bir niş şeklindedir. Londra da yaşayan Hirant Köşkeryan adındaki bir Ermeni tarafından Brezilyada kilisenin çanı yaptırılmıştır. 1 ton ağırlığında olan bu çan Gaziantep Müzesi’nde sergileniyor.

5 kapısı bulunmaktadır. 2 kapısı kuzey tarafında, 2 kapısı güneye, ana kapısı ise batıya açılmaktadır. Bu yapıdaki çan kulesi ise caminin minaresi olarak kullanılmaktadır. Gaziantep halkı tarafından her zaman korumaya devam eden önemli bir mimari yapılardan biridir. Bu sebeple de her zaman beğeni almaya devam eder. Birçok turistin ve halkın farklı yerlerden Gaziantep’i görmek için gelmesi de şehrin tarihi yapısının ne kadar önemli olduğunu fark ettiriyor. Bu sebeple de birçok kişi tarafından her zaman ziyaret edilmeye devam eder.

Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi

Beyazhan Kent Müzesi Gaziantep’te hizmet veren önemli bir kent müzesidir. Kuruluş yılı ve hikayesi ise, 1909 yılında tütün tüccarı olan Beyaz Ahmet Efendi tarafından yapılmıştır. Özel ve herkese açılmış antik bir müzedir. Gaziantep kent kültürünü tanıtmak için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından müze haline getirilmiştir. Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi, 2009 yılında hizmete açılmıştır. Böylelikle halkın her zaman ziyaret ettiği kültür miraslarımızdan biri olmaktadır. Müze Pazartesi günü hariç her gün 09:00- 18:00 saatlerinde ziyaretçilere açıktır.Bir sürü kişinin ziyaret ettiği önemli tarihi kültür mirasıdır. Her zaman birçok turist tarafından ziyaret edilen farklı tarihi dokusuyla antik kentler arasında gelmektedir.

Her sene turist akınına uğrayan Gaziantep, bir sürü yöresel yemek çeşitleri ve her sokağında kendini yansıtan özel bir şehir olmaya devam ediyor. Farkını her zaman yansıtan ünlü kent müzesi ve daha pek çok önemli tarihi yeriyle Gaziantep, en çok beğenilen şehirler arasındadır. El sanatları konusunda da oldukça önemli bir yerde olan şehir, alanında usta birçok sanatçıya da ev sahipliği yapar. Hem sanat ve mutfak sanatları hem de mimari konuda oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple de her zaman merak edilen önemli bir şehir olmaktadır.

Gaziantep Zeugma Antik Kenti ve Zeugma Mozaik Müzesi

zeugma antik kenti

Selekos  Nikator tarafından kurulan kent Antep’in Nizip ilçesinin Belkıs köyünde bulunmaktadır. Sanat tarihçileri, arkeologlar, tarih ve kültür meraklıların gözbebeği olan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, dünyanın en büyük mozaik müzesi olarak bilinmektedir. Müzede, Roma Dönemine ait heykeller, sütunlar ve çeşmeler bulunmaktadır. Zeugma; Dicle ile birlikte, uygarlığın beşiği olarak adlandırılmaktadır. 2300 yıl önce tüm dünyayı ele geçirme hedefiyle Anadolu topraklarından geçen Büyük İskender’in komutanlarından Selevkos N. da yerleşimini kurmak için bereketli Fırat kıyılarını seçmiştir. Böylelikle kente bu nehir ile kendi ismini birleştirerek bir ad vermeyi uygun görmüştür. Selevkos  Euphrathes milattan önce 64 yılında ise ismi köprü başı anlamına gelen Zeugma olarak değiştirilir.

2011 yılından beri hizmet veren Zeugma Mozaik Müzesi, Şehitkamil’ in Mithat Paşa mahallesinde bulunmaktadır.  Dünyanın en büyük müzesi, Zeugma Antik Kentinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda çıkarılan mozaikler sergilemektedir. Ziyaretçiler yazın 09:00-19:00, kışın ise 09:00-17:00 saatlerinde müzeyi gezebilirler. Müze kart ile ücretsizde gezilebilecek önemli tarihi değerlerimiz arasındadır.

zeugma antik kenti gaziantep

Gaziantep Botanik Bahçesi

Gaziantep Botanik Bahçesi 2009 yılında kurulmuştur. Buradaki amaç, bitkilerin koleksiyonunu yaparak, türlerin gelişerek çoğalmasını sağlamaktır. Her zaman ilgi görmeye devam eden milli kültürümüz olmaktadır. Birçok önemli kültür mirasları arasında Gaziantep’te görülmesi gereken önemli bir botanik bahçedir. Kuruluşundan bu yana birçok ziyaretçiye açık olan botanik bahçe, Milli kültürümüz olarak her ziyaretçiye hizmet vermeye devam eder. En güzel ve nadir yetişen bitkilerinde içerisinde olduğu özel bir bahçedir. Belirli saatler içerisinde ziyaretçilere açılması da bir sürü kişinin göreceği eşsiz bitkilerin olduğu önemli bir kültür alanıdır.

Ziyaretçilerin giriş çıkış saatleri ise 09:00 – gün batımından yarım saat öncedir. Bu sebeple de öğrencilerin ve daha pek çok kişinin ziyaret ettiği önemli bir değerimizdir. Botanik bahçenin içerisinde bir sürü bitki çeşidi ile açıldığı günden beri ziyaretçilerin akınına uğrayan önemli kültür alanlarımızdan biridir. Gaziantep Belediyesinin amacı ise, bir sürü özel ve yetişmesi zor olan bitki türünün florasını korumak ve gen çeşitliliğinde türünün azalmamasını sağlamaktır. Açılış sebebi de en çok öğrencilerin okul gezilerinde bulunarak öğreneceği ve zor yetişen bitkilerin çeşidini en iyi şekilde Gaziantep Botanik Bahçesinde korunmasıdır.

 Parkantep Harikalar Diyarı

 Çocuklar için 31 Mart 2009 da kuruldu.Her yaş grubunun eğlenme fırsatı bulabildiği Parkantep Harikalar Diyarı, Gaziantep Belediyesinin işletmesi olarak çalışmaktadır. 2009 yılında hizmete açılan Parkantep Harikalar Diyarı, 120 metrekarelik alan üzerinde yer alıyor. Sürekli gelişen bu park dönenceli uçak, rafting, korku tüneli, uçan ejderhalar, aile treni, sihirli fincanlar, dağ kızağı, konvoy arabaları gibi çeşitli eğlence grupları bulunuyor.

Parka 0-3 yaş ücretsiz olarak belirlenmesi de halkın beğenisini toplamıştır. Çocuklarını her zaman getiren birçok ebeveynin en çok tercih ettiği park olmaktadır. Bu sebeple de beğeni almaya devam eder. Park haftanın her günü 10:00-21:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Antep’in Şahinbey ilçesinde yer alan Parkantep, arabalar veya otobüsler ile ulaşım sağlamak mümkündür.

              

Gaziantep Rumkale

gaziantep rumkale

Rumkale, antik dönemden günümüze kadar birçok isimle adlandırılmıştır; Kal-a Rhomayta, Kal-at el Rum, Kal-at el Müslimin. Rumkale, Gaziantep’in Yavuzeli ilçesi, kasaba köyünün yakınlarında konumlanıyor. Doğayla uyumlu mimari yapısına sahip olan Rumkale, iki beden halindedir. Bir zamanlar Rumkale, Halfeti ile Gaziantep arasında sınır oluşturan Fırat ırmağı kıyısında bulunuyor. Kasaba köyünden ve Halfeti’den teknelerle ulaşım mümkündür.Görülmeye değer bir tarihi yapı olan ve tarihiyle gezilecek yerler arasındadır.

Antep’ e gidenler için bu büyülü ve tarihi yeri ziyaret etmeden dönülmemesi gerektiği de bir gerçektir. Eşsiz güzelliği ve önemli tarihiyle beğenilemeye ve ziyaret edilmeye değer önemli yerlerden biridir. Birçok yer arasında Gaziantep’e gidenlerin gezmesi gereken önemli tarihi mekanlar arasında gelir. İçerisinde tarihin buram buram kokan güzelliğiyle farkını her zaman hissettiren eşsiz bir tarihi mekandır. Birçok yeriyle önemli şehir olan Gaziantep’in ziyaretçileri için gezilecek birçok eşsiz güzellikte tarihi yere sahip olması da turist akınına uğramasında önemli bir faktördür.

Gaziantep Dülük Antik Kenti

İnsanlık tarihi için oldukça önemli olan bu yapı şimdiye kadar belli başlı evrelere tanık olmuştur. Yapının tarihi izleri ise günümüze kadar taşınmıtır. Mitras Yer altı Tapınağı özellikle büyülü görüntüsüyle kişiye kendine hayran bırakacak kadar büyüleyici güzelliktedir. Devasa kaya blogu ve kaya mezarları ile taş ocaklarından çıkarılmıştır. Bu eşsiz manzara tıpkı bir açık hava müzesi görünüm havasını veriyor. Yapılan araştırma ve kazı çalışmalarında eski taş çağına ait olan eşyalara rastlamak olası bir durumdur. O dönemin insanları, yapmış oldukları çakmaktaşından aletlere de rastlayabilmek mümkündür.

 Bu alanlarda kaliteli ve sağlam çakmaktaşı işlemek için halk; köyün çevresinde bulunan büyük mağaralardan ve tepelerden yararlanılmıştır. Kendi sınırlarının dışına çıkmayı deneyip, daha çok üretime katkıda bulunmayı hedeflemişler. Dülük Köyü, 600 bin yıl öncesinden bugüne varlığını sürdürmektedir. Yöreye özgü özelliklerinin bir kısmını da olsa korumaya devam eden Dülük Köyü, ziyaretçilerini çağlar arasında yolculuğa götüren bir atmosfere sahiptir. Anlamı ise, milattan Önce 300 yıllarda bu bölgede kurulan Doliche Türkçe adı olan “Dülük” Türkiye’nin en eski kentlerindendir. Gaziantep’ e yolunuz düşerse Dülük Köyünü mutlaka ziyaret edilecek yerler arasında gelir.

Gaziantep’te gezi yerleri

Herkesin gezip görmek istediği yerler arasında gelen şehirlerden biridir. Gaziantep’e gelince buraya ait en önemli süs eşyalarından hediyelik seçimi için satışı da olmaktadır. Turistlerden büyük ilgi görür. Burada gezilecek, görülecek birçok yer olmasıyla; nereler gezilecek hangi müzeler ziyaret edilecek gibi pek çok soru da gelenler için önemlidir. Gelenekler, görenekler, yapılacak olan aktivitelerde buna dâhildir. Herkesin gelip görmesi gereken bu şehirde, yemek yemeden dönmek istemeyeceği kadar önemli lezzetlere sahiptir. Özellikle zengin bir mutfağa sahip olan Gaziantep’e gelince burnumuza gelen kokulardan da anlaşılmış olacaktır.

Gaziantep yemekleri

gaziantep yemekleri

1-Beyran çorbası 2-Patlıcan kebabı 3-İçli köfte 4-Antep fıstıklı baklava

Mutlaka Gaziantep mutfağını denemeden dönülmemesi gereken önemli bir mutfak kültürüne sahiptir. Özellikle de kendine has olan yöresel yemekleriyle birçok kişiyi kendine hayran bıraktırır. Gelip görmeyenleri ise sonrasında pişman olacağı güzelliktedir. Köklüce kanyonuna mutlaka gidip kamp kuran birçok kişi mevcuttur. Alan kamp için oldukça müsait yerler arasında gelir. Burada kaya tırmanışı yapabilir ve geceyi burada kurmuş olduğunuz kamp ile geçirebilirsiniz. Bu alanda kurmuş olduğunuz çadırlardan dolayı sizlerden herhangi bir ücret talep edilmez.

Gaziantep spor dalları

Tırmanış sporu yapmak için farklı seviyelere uygun olan farklı rotalar bulunur. Ekstrem sporların yeri olan Gaziantep, birçok tırmanış ve yürüyüş gruplarının yaptığı sporlar arasında gelir. Halkın önem verdiği spor ve yemek kültürü de her zaman öğrenilmesi gereken önemli ve yöresel lezzetlerin içerisinde barındığı bir kültür abidesi olmaya devam eder.

Önemli Aktiviteleriyle Gaziantep

 Tatil amaçlı buraya gelmek isteyenler var ise; uluslararası Alleben Su Spor Şenliği ile Rum kale Su Sporları şenlikleri gezilecek önemli yerleri arasında gelmektedir. Gaziantep’in denize kıyısı yoktur. Bu sebepten dolayı da su sporlarına olan ilgi oldukça fazladır. Su sporları arasında; su kayağı, flyboard, dalış gibi sporlar yarışları yer alır. Dileyenler istedikleri zaman gelip buraları görebilir ve bu sporları yapabilirler. Rum kalesi ve çevresine bir gezinti yaparak gününüzü güzel bir şekilde bitirebilirsiniz. Buradaki doğa gezintinizi at üzerinde tırıs giderken de tamamlayabilme şansına sahip olabilirsiniz. Bu güzel deneyime sahip olmak için Gaziantep önemli bir deneyim ve kültür kaynağıdır. Birçok gezilecek yerleri ve doğasıyla her zaman ziyaretçi akınına uğrayan önemli bir şehirdir. Bu sebeple de her zaman görülecek tarihi kültür özellikleriyle önemini korumaktadır. Turistlerin en çok ziyaret ettiği şehirler arasında gelir. Antik kent konumunda farkını yansıtan kendi kültürüyle merak edenlerin gezip görebileceği önemli şehirler arasındadır. Gaziantep’te yaşayan

Gaziantep tarihi konaklama mekanları

gaziantep-otelleri-tarihi

Gaziantep gezinizde Ali bey konağı ve şirehan hotel'de kentin tarihi dokusunu yaşatan bir konaklama deneyimine sahip olabilirsiniz

ntlerden birisi olan Gaziantep; ticaret, eğitim ve sanayi şehridir. Orta Doğu ve Gaziantep’in Anadolu arasında bir konumda bulunur. Liman kentlerine yakın olması, Türkiye’nin ticaretine ve sanayisine çok büyük katkı sağlamıştır.


Gaziantep kalesi, Gaziantep’in simgesi olarak sayılabilir. Tarihi yerlerin farklı olarak bir sürü yeri kapsaması ile birlikte, Gaziantep’e gelen turistlerin sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Gezilecek yerlerin oldukça fazla olması da sadece gelenler için bir gün içerisinde gezilecek kolaylıkta az değildir. Oldukça fazla antik müzesi, pazarı, hamamı, galerisi, doğa harikaları, çarşısı tarihi evleri ve daha pek çok alanın olması da gezilecek bir sürü yer olduğunu da kanıtlamaktadır.

Gaziantep’te Bulunan Doğa Harikaları

gaziantep gezi rehberi

Çok fazla sayıda pınar bulunmasına rağmen Gaziantep’te göl görmek mümkün değildir. Bu yüzden Gaziantep’in pek çok yerinde yapay baraj ve göller bulunmaktadır. Gaziantep’te Fırat Nehri ve kolları en önemli akarsuyudur.  Gaziantep’te orman bulunmaz. Çok az sayıda doğal ormanlar mevcut. Burada yer almış olan ormanlık topraklık alanın oranı %14 civarındadır. Bu ormanlarda kızılçam ve meşe bulunmaktadır. Ancak meşe ormanlarının neredeyse hepsi bozuk ve koruma altındadırlar. Kızılçam ormanlarının çoğu ise yapay ormanlardır.  Antep’ in batısı ve kuzey çevresi ormanlık, bozkır ve meralarla çevrilidir.

Toprakların %60 ı ise tarıma elverişlidir. Bu kısım, zeytin, tarlalar, meyve bahçeleri sebze bahçeleri ve Antep fıstığı ile bağlarla kaplıdır. Gaziantep’in batısında Nur Dağları ve Sof Dağları var. Bölgedeki levha hareketleri sonucu Sof Dağları ve Nur Dağları arasında ki bölge çöküntüdür. Antep’in en yüksek dağı olan Büyük Sof Dağı 1496 metre yüksekliğindedir.  İslahiye, Barak ve Tilbaşar  Antep’in başlıca ovaları arasında yer alırlar. Gaziantep ilinde deprem bölgeleri; 1. Derece Nurdağı ve İslahiye, 2. Derece Yavuzeli ve Araban, 3. Derece Oğuzeli, Nizip ve Karkamıştır.

Gaziantep Şahinbey Millî Mücadele Müzesi

gaziantep-milli-mucadele-muzesi

Şehitler caddesi üzerinde bulunan Şahinbey Millî Mücadele Müzesi; Anteplilerin Fransız ve İngiliz işgaline karşı yürüttüğü ve Gazi unvanını kazandığı savunmasının önemini ve detayların günümüze ve gelecek nesillere daha iyi aktarmak için, on iki odalı tarihi yapı ve altındaki mağara da çağdaş müzecilikte kişilerin beğenisine sunularak kurulmuştur. Şahinbey Millî Mücadele Müzesinin gezi güzergahı kronolojik olarak tasarlanmıştır.  Müzeye giriş yapan ziyaretçiler, tarihi binada bulunan sergi-sunum alanlarını, yönlendirmeleri izleyerek gezerler. Sergi-sunum alanlarından sonra ise mağaralara giriş yapılır.

Mağaralara giriş yapıldığında karşımıza mekatronik heykeller ve farklı farklı kompozisyonlar çıkmaktadır. Bu sahneler ziyaretçilerin hem görsel hem de duyusal olarak çeşitli duygular yaşamalarını sağlar. Millî Mücadeleden önce mağaralar çeşitli amaçlarla kullanılmış alanlar da canlandırılmıştır. Sabun imalathanesi ise bunlara örnek vermek mümkündür. Canlandırılmalarda ses efektleri ve projeksiyon gösterileri kullanılmıştır. Müzede hedeflenen, Gaziantep’in direniş destanının tüm yönlerini etkili sunumlarla, projeksiyon gösterisiyle ve çeşitli dokunmatik ekranlarla Milli Mücadele ruhunu destansı anlatımla ziyaretçilerin beğenisine sunmaktır. Gaziantep savunmasına dair belgelerin kronolojik sırayla anlatıldığı, av, tüfek, kılıç, kama, kazma, et, kürek, satır, Fransızlara ve İngilizlere ait silah parçaları şehir halkının kullandığı tabanca ve nacak gibi şehitlere ait birçok eşya müzede sergilenmektedir.  Müze yapısının yanında bulunan yapılar, müze kütüphanesi, toplantı salonları ve müze atölyesi olarakişlev kazandırılmıştır.

Antep Bakırcılar Çarşısı

gaziantep bakırcılar çarşısı

Genel olarak Bakırcılar Çarşısı olarak adlandırılan fakat birçok el sanatı ile esnafın üretim yaptığı bir çarşılar kompleksinden oluşur. Gaziantep Bakırcılar Çarşısı taş döşenmiş sokakları, ahşap kaplamalı dükkanları ile bizlere başka bir dönemden kesitler sunar. Bakırcılar Çarşısında yer alan dükkanların yapım tarihi tam ve kesin olarak bilinmemektedir. Fakat 19’uncu yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir.  Hanlar bölgesi içinde yer alan Bakırcılar Çarşısı tek katlı dükkanlardan oluşmaktadır. Dükkanlar genellikle düzgün kesilmiş keymıh adı verilen bir maddeden yapılmıştır. Bir diğer adıyla da kalker taşından yapılmış eşsiz ve tarihi yapılar olmaktadır. Bakırcılar Çarşısında baharattan yemeniye birçok ürünü bu çarşıda bulmak mümkündür.

 Kesilmiş sert kalkerden yapılan dükkanlar, her zaman ilgi çekmeye devam eder.  Bir sürü turistin geldiği Bakırcılar Çarşısı, her zaman içerisinde birçok ürünün satışını yapmaktadır. Bu şekilde de turist ve birçok farklı şehirlerden gelen ziyaretçilerine satış yapmaktadır. Çarşıda müşterilerin istediği birçok yiyecek mevcut olduğu gibi aralarda da giyim ürünleri satan tezgâhları da mevcuttur. Bu sebeple de en çok gezilen ve turistlerin tercih ettiği yerler arasındadır.

Gaziantep Elmacı ve Almacı Pazarı

almaci-pazari-gaziantep

Türkiye’nin en eski çarşılarından birisi olan Almacı Pazarı, canlılığını koruyarak misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Şehir merkezinde bulunan tarihi Almacı Pazarı, şehrin eski Antep’ i olarak bilinse de ticaret anlamında merkezi konumda yer almaktadır. Yöresel ve organik ürün denilince akla ilk olarak tarihi Almacı Pazarı gelmektedir. Eskiden elma meyvesinin çok nadir bulunması ve Almacı Pazarında tane ile satılmasından dolayı bu pazara Elmacı ve Almacı Pazarı da deniliyordu. Gaziantep’in en işlek yerleri arasında yer alan bu çarşı, ziyaretçilerin doğal ve organik ürünlerin satın alma fırsatı bulabiliyorlar. Yazın biber, acur, kabak ve patlıcan kurutmalıkları; kışın ise üzümden yapılan pestil, cevizli sucuk, dilme, biber, cevizli sucuk, kuru yemiş çeşitleri ve domates salçaları ile süsleniliyor.

Elmacı pazarının kurulma tarihi ise 1070 Malazgirt Zaferine kadar dayanaktadır. Bu sebeple de en eski Pazar olarak bilinir. Adını ise ilk açıldığı tarih itibariyle elma satışı yapılmasından dolayı Elma pazarı olarak almıştır. Her zaman halkın oldukça fazla rağbet gösterdiği önemli bir Pazar alanı olmaktadır. Her zaman tercih edilmekte olan pazar, tarihin getirdiği en eski ve önemli pazarlarından biri olmaktadır. Satışı yapılan birçok sebze ve meyvenin yanı sıra baharat ve ev yapımı birçok ürünle de zenginleşmiştir. Geniş bir satış potansiyeli olan Pazar her zaman beğenilerek ziyaret eden müşterileriyle doludur.

Gaziantep Tarihi Evleri

gaziantep-tarihi-evleri

Avluya dönük olarak yapılan Tarihi Antep Evleri, yüksek duvarlar arkasında, dış mekanlardan mümkün oldukça soyutlanmıştır. Evler genellikle iki katlıdırlar. Bölgede taş kullanımının yaygın olmasından dolayı evlerin yapımında toprak taşı, sert kalker, havara taşı, minare kayası, bazalt, kırmızı mermer, beyaz mermer, bazalt ve doğadan toplanan bazı renkli taş cinsleri kullanılmaktadır. Ev yapımında taş kullanmanın nedenlerinden birisi de yazları serin, kışları ise sıcak tutmasıdır. Gaziantep mimarisi her zaman farklı tasarımları ve iç mimari özelliğiyle de kendini gösteren önemli bir şehirdir.

Farklı yapıların olması da farklı zamanlarda hüküm sürmüş birçok kişi için yapıların oluşması da değişim gösterir. Bu sebeple de mimari dokunun oldukça önemli olması da birçok ziyaretçinin gitmesini sağlar. Her zaman turistlerin ilgisini çeken önemli alanlarıyla Gaziantep, beğeni almaya devam eder. Tarihin eşsiz dokusu ve vazgeçilmez yerleriyle farkını her anlamda yaşatmaktadır. Bu sebeple de turistlerin de ilgisini çekmektedir. Şehirde işlenmiş her dokunun ayrı bir değeri ve anlamı mevcuttur. Birçok kişinin yaşamak için tercih ettiği önemli bir şehridir. Mimari dokuların önemi ve çeşidi fark göstermekte olup bir sürü çeşit ve tarzı da barındırır.

Gaziantep Zincirli ve Kemikli Bedestenleri

Bedestenler eski alışveriş hayatının devam ettiği çarşılardır. Gaziantep’te Zincirli Bedesten ve Kemikli Bedesten olmak üzere iki tane bedesten bulunuyor. 18. Yüzyılın ilk çeyreğinde Darendeli Hüseyin Paşa tarafından Zincirli Bedesten yapıldı.  Halk arasında Kara Basmak Bedesteni olarak biliniyor.  Et hali olarak adlandırılan bu tarihi yapı uzun yıllar kasaplara ev sahipliği yapmıştır. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen 73 dükkân, ticari faaliyette bulunmak isteyen, baharatçılara ve turistlik eşya satıcılarına otantik ortam sunmaktadır. Bedestenin 5 kapısı vardır. İki bölümden meydana gelir: Biri doğudan batıya, diğeri kuzeyden güneye birbiri ile kesişir.

zincirli bedesten gaziantep

Tek katlı ve üstü kapalı bir yapıdır. Daha sonra üzerine bir kat daha yapılarak Adliye Binası olarak kullanılmıştır. Fakat 1957 de meydana gelen yangında bu bölüm tamamen yıkılarak kullanılmaz hale gelmiştir.  Kemikli Bedesten: 19. Yüzyılda (1865) yapılan ve 72 dükkândan oluşan bu bedesten Müftü Hacı Osman Efendi tarafından yaptırılmıştır. İki bölümden oluşan kemikli bedesten, dikdörtgen planlı ve kesme taştan inşa edilmiş bir yapıdır. Doğu ve Batı olmak üzere iki girişi bulunur. Çatısı oval şeklindedir. Asıl adı Mecidiye Bedesteni olan bu yapıt, kazı sırasında kemik bulunduğu için halk tarafından Kemikli Bedesten denmiştir.

Gaziantep Tarihi Gümrük Hanı (Yaşayan Müze)

gümrük hanı gaziantep

Karagöz mahallesinde bulunan Gümrük Han, Gaziantep Kale çevresinde yer alan hanlardan birisidir. 1873-1878 yılları arasında vakıflar kayıtlarına göre Hacı Ömer Efendi tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Yolcu Hanı olarak inşa edilen hanın zemin katındaki mekanlar depo ve ahır olarak, üst katta yer alan odalar ise yolcuların kalması için inşa edilmiştir. Gaziantep’te ki 18 handan birisi olan Gümrük Hah şehir içinde yer alırken, içinde yolcuların konaklayabileceği ve ahır mekanları da bulunmaktadır.

Gümrük Hanın 2011 nisan ayında restore edilmek için başlanmış, sekiz ay gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır. Gümrük Han’da ressam kilimci, gümüşçülük, mozaik, cam üfleme, Antep işi, ahşap boyama, yemenicilik, kilimcilik bakır işleme, aba dokuma, eski gelinlik salonu ve kutnu dokuma gibi meslekler yaşatılmaktadır.Tarihi değeri olan ve görülmeye değer bir yer.  Eğer Antep’e yolunuz düşerse mutlaka Gümrük Hanı görmeden dönmeyin.

Gaziantep Kalesi

Türkiye de ayakta kalabilen en güzel örneklerden birisi Gaziantep kalesidir. Alleben deresinin güney kenarında bulunan, yaklaşık olarak 25 metre yükseklikte olan Gaziantep kalesi, herkesin dikkatini çeken bir tepe üzerindedir. Gaziantep Kalesi ne zaman yapıldı ve kimler tarafında yapıldığı hakkında kessin bilgi bilinmemektedir. Milattan sonra 2-4 Yüzyıllarda ise kale ve çevresinde Theban isimli küçük bir kentin olduğu biliniyor. Milattan Sonra 2-4 yüzyıllarda yapılan arkeolojik kazılar sonucunda gözetleme kulesi olarak kullanıldığı anlaşılmıştır. Milattan sonra 527-565 yılları arasında kale çok önemli bir onarım geçirmiştir.

gaziantep kalesi

Bizans dönemini takip eden yıllarda özellikle Memlükler, Osmanlılar ve Dulkadiroğulları ihtiyaca göre kaleyi onarmışlardır. Kale 1481 yılında Mısır Sultanı Kayıtbay tarafından ikinci defa elden geçirilmiştir. Görülmeye değer bir tarihi yapı. Gaziantep’ e gelenler için oldukça büyülü tarihi dokusunun hakim olduğu önemli ve görülmeye değer birçok yeriyle ziyaret etmeden dönülmemesi gereken güzelliktedir. Bu sebeple de birçok turist akını yaşayan özel mimarisi olan bir tarih dokusu bulunur. Sahip çıkılması gereken birçok kültür ürünümüz mevcutken, farklı alanlarıyla da görülmeye değer bir yapıdır.

Gaziantep Tarihi Naib Hamamı

 Naibe Hamamı yapımı 1640 yılında tamamlanmış ve 2007’den beri de halka hizmet vermektedir. Naib Hamamı cilt bakımı, masaj, sauna gibi hizmetler sunmaktadır. Kadınlara ve erkeklere farklı saatlerde hizmet vermekte. Giriş ücretleri; 2 yaşa kadar ücretsiz olması da anneler ve babalar için oldukça kolaylık sağlar. Her zaman en iyi alternatifler arasında olan hamam, kadınların ve erkeklerin farklı saat aralıklarında hizmet alması da önemli bir ayrıntıdır.

Birçok kişinin güven duyarak gittiği tarihi hamama giden herkes tarafından beğeni almaya devam eder. Birçok tarihi alanı gibi Gaziantep’in önemli hamamları arasında yerini alır. Her zaman eşsiz mimarisi ve doğal Güzellikleriyle önemli bir şehrimiz olan Gaziantep, alanında fark yaratmaya devam ediyor.

Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panorama Müzesi

2009 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafındanKahramanlık Panorama Müzesihizmete açıldı.Gaziantep Kalesi’nin gizemli galerisinde yer alır. İçerisinde 41 rölyef, 52 heykel, 125 portre rölyefi ve 79 pano ile milli mücadele ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır. Öğrenci, asker ve 65 yaş üstü olan ziyaretçilere ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Zamanında yapılan önemli bir kahramanlık destanını anlatan ve verilen mücadelelerde Gaziantep savunasının önemini bir kez daha vurgulayan önemli bir müzedir.

Herkesin ziyaretine açık olmasıyla birlikte, turist akınına da uğramaya devam ediyor. Farklı bir deneyim yaşatan müze, kale içerisinde yer alması da eşsiz güzelliğini bir kez daha ortaya çıkarmaktadır. Galerinin içerisinde yer alan sunumlar, maket ve rölyeflerle birlikte tarihteki en önemli savunmanın anlatımı yapılmaktadır. Birçok öğrencinin okul gezilerinde en çok tanımış olan müzenin iç yapısı ve sergilediği ürünlerin önemi oldukça fazladır.

Kaleoğlu Mağarası (Yeni Han)

kaleoglu mağarası gaziantep

Yapılış itibariyle Kaleoğlu Mağarası, Gaziantep Kalesine oldukça yakın bir mesafede bulunmaktadır. Kaleoğlu Kalesi yapılış tarihi hakkında kessin bir bilgi vermek mümkün değildir. Ancak Ayıntab Vakfı Defterinde (1557) eserinin adı Han-ı Cedid olarak geçmesi nedeniyle Yeni Han bu tarihten önce yapıldığı düşünülmektedir. Bu yapı, tek avlulu, iki katlı hanlar grubuna girmektedir. Zemin kattaki mekân depo ve ahır olarak, üst katta bulunan odalar ise yolcuların konaklaması için yapılmıştır. Yapının Batı cephesinde cümle kapısı üzerinde siyah ve beyaz kesme taşlar bulunur. Yapıdaki diğer kısımlar ise çok sade bir şekilde inşa edilmiştir. İpek Yolu üzerinde bulunan bu Kaleoğu Mağarası, geçmişte birçok amaçla kullanılmıştır.

Gaziantep Hasan Süzer Etnografya Müzesi

1900 yıllarının başlarında inşa edilmeye başlanan, Bey Mahallesi Hanifioğlu sokağında yer alan Antep evi; kesme taşı duvarlar, dar sokaklar ve kiremitli kırma çatılı evleriyle Gaziantep’in eski kent dokusunun en iyi görüldüğü yerlerden birisidir. Birden çok kez el değiştirmiştir. Harap vaziyette olan bu binayı  1985 yılında Sayın Hasan Süzer tarafından alınıp, restore etmiştir. Restorasyon bittikten sonra Hasan Süzer Etnoğrafya Müzesi olarak kullanılması şartıyla Kültür ve Turizm Bakanlığına bağışlamıştır. Müzeye gelen ziyaretçilere Antep halkının ev yaşantısını, giysi, gelenek, görenek ve gündelik hayat ile ilgili eserleri mankenler üzerinde sergilenmektedir.  Müze’nin üç tane giriş kapısı bulunmaktadır.

Ön cephedeki büyük kapıdan hayat denilen orta bahçeye, küçük kapıdan ise selamlık adı verilen bölüme geçilir. Hayatın güneydoğu köşesinde; üst katta oturma odası, alt katında ise ocaklık ve tuvaletin yer aldığı iki katlı bir bina daha yer alıyor. Bu bölümü evin çalışanları tarafından kullanılmıştır. Bir zamanlar ev sahibinin develerinin barındığı mağara görünümlü bodrum katta, erzak depolamak için bölümler ve su kuyusu bulunuyor.Zemin katta; gergef işleme, gergahta ipeği germe, ahşap tezgâhın da çıkrık çevirme gibi çalışmalar mankenler üzerinde canlandırma yapılmıştır. İngiliz Casus Lawrence’ ye ait olduğu söylenen motosiklette bu odada sergilenmektedir. Kışın güneşin en çok vurduğu evin güneye dönük olan odası, tandır odası oda’sı olarak düzenlenmiştir.  Eski Antep evlerinde, tandır olarak adlandırdıkları odanın içinde, közler olan gömme bir taş ocak üzerinde konan bir kürsü ve onun üzerine örtülen geniş bir yorgandan oluşan ısınma sistemi bulunmaktaydı.  Aile fertleri közün sıcaklığıyla ısınan yorganı üzerlerine örterek ısınırlardı. Sabah güneşinin ilk doğduğu mekanlardan birisi ise iş odasının bitişiğindeki ocaklık’ tır.

Eski Antep yaşantısında güneşin ilk ışıklarıyla güvercin sesleriyle uyanılır ve kahvaltı hazırlığına başlanırdı. Kahvaltı ekmeğinin hazırlandığı yer ocaklıktır. Bu odada hamurun yoğrulması, ekmeğin açılması ve ateş üzerindeki saca konulması mankenlerle canlandırılmıştır.  Birinci katın evin içinden ulaşılan merdivenin hemen sağında hamam yer alır.  Aynı şekilde burayı da mankenlerle, kırmızı peştamallı elinde kesesiyle kızını yıkayan anne canlandırılmıştır. Müze Pazartesi günü hariç her gün 08:00-12:00 ve 13:00-17:00 saatlerinde ziyaretçilere açıktır.

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Türkiye’nin dördüncü oyuncak müzesi olan Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılandırılmıştır.  Bey Mahallesi’ndeki üç katlı bina, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Bu tarihi binanın altında bulunan iki katlı mağarada Oyun ve Oyuncak Müzesi dahilinde yar almaktadır. 1700 – 1990 tarihleri arasında üretilen el yapımı 600’ e yakın oyuncak Oyun ve Oyuncak Müzesinde yer almaktadır. Çizgi film kahramanları ve bebek evleri de müzede yer almaktadır. Müze de yer alan oyuncaklar ise antika değerinde olup en özel parçaların olduğu önemli bir koleksiyon içermektedir. Bu sebeple de oyuncak severlerin ziyaret etmekten büyük keyif aldığı önemli bir müzedir.

 İçerisinde mağara galerisine sahiptir. Bu sebeple de mağara müze halinde açılan tek müze olmaktadır. Haftanın her günü saat 08:30-17:30 saatlerinde müze ziyaretçilerine açıktır. Her zaman ziyarete gelenler arasında sadece Gaziantep halkına değil birçok kişi için hizmet vermeye devam eder. Her zaman ilgi çeken oyuncak müzesi, sadece çocukların değil yetişkinlerinde ziyaret etmekten mutluluk duyduğu eşsiz bir müzedir. Her zaman bir sürü kişini ziyaret ettiği müze, 1700’lü yıllardan itibaren halkın ziyaretine açılmıştır. Her zaman en otantik ve tarihi dokusuyla ziyarete gelenlerin beğenerek gezdiği tarihiyle önemli bir alandır.

Farklı bir sürü önemli yeri ve antik dokusuyla birlikte şehrin özel ve vazgeçilmez dokusu mevcuttur. Bu sebeple de farkını her zaman yansıtmaya devam eder. Sunay Akın tarafından düzenlenen ve Gaziantep Belediyesi tarafından hizmete açılmıştır. İçerisinde

Gaziantep Atatürk Anı Müzesi

26 Ocak 1933 tarihinde Ramazan Bayramı arifesinde Gaziantep’e gelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk Antep halkı tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı. Mustafa Kemal Atatürk öğretmen evinde kahvesini yudumlayarak dinlendi. Dönemin Belediye Başkanı Hamdi Kutlar’ a önerilerde bulunarak şehrin gelişmesinde desteklerde bulundu. Belediye Meclisi kararıyla Mustafa Kemal Atatürk’ e fahri hemşehrilik beratı verilmiştir. Aslen Selanik doğumlu olan Mustafa Kemal, Gaziantep ili Bey Mahallesi nüfusuna kaydedildi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, vefa borcunu ve bağlılığını göstermek için Gaziantep iline Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ e layık bir müze yapmaya karar vermişlerdir.

Atatürk’ ün kullandığı eşyalarının da yer aldığı bu Müzede Sözlü Tarih Araştırma Odası ve Atatürk Araştırma Kitaplığı da yer almaktadır.  Birçok alanıyla önemli bir kültür dokusuna ev sahipliği yapan Gaziantep, gençlerinde okuması için her zaman kültür yapısıyla örnek şehirlerden biridir. Bu sebeple de birçok kişinin ziyaret ettiği ve turistlerin daima gezi yapılacak şehirlerin başında tuttuğu önemli biri tarih yuvasıdır. Belediye tarafından kamulaştırma işlemi yapılarak hizmete sunulmuştur. Böylelikle de her zaman çok merak edilen yerler arasındadır.

Gaziantep Kurtuluş Camii

kurtuluş camii gaziantep

Kurtuluş Camii, 1892 yılında yaptırılan Valide Meryem Kilisesi daha öncellerde hapishane ve kilise olarak da kullanılıştır. Daha sonradan bu yapı camiye dönüştürülmüştür. Eski ihtişamından hiçbir şey kaybetmeyen Gaziantep’in en büyük camilerindendir. Dikdörtgen planlı ve haç biçiminde yapılmıştır. Bu caminin içerisi mihraba dik sütunlarla üç sahna ayrılmıştır. Yüksek kubbeli, duvarlar kesme taşından yapılmıştır. Mihrap, dışarıya doğru dikdörtgen bir niş şeklindedir. Londra da yaşayan Hirant Köşkeryan adındaki bir Ermeni tarafından Brezilyada kilisenin çanı yaptırılmıştır. 1 ton ağırlığında olan bu çan Gaziantep Müzesi’nde sergileniyor.

5 kapısı bulunmaktadır. 2 kapısı kuzey tarafında, 2 kapısı güneye, ana kapısı ise batıya açılmaktadır. Bu yapıdaki çan kulesi ise caminin minaresi olarak kullanılmaktadır. Gaziantep halkı tarafından her zaman korumaya devam eden önemli bir mimari yapılardan biridir. Bu sebeple de her zaman beğeni almaya devam eder. Birçok turistin ve halkın farklı yerlerden Gaziantep’i görmek için gelmesi de şehrin tarihi yapısının ne kadar önemli olduğunu fark ettiriyor. Bu sebeple de birçok kişi tarafından her zaman ziyaret edilmeye devam eder.

Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi

Beyazhan Kent Müzesi Gaziantep’te hizmet veren önemli bir kent müzesidir. Kuruluş yılı ve hikayesi ise, 1909 yılında tütün tüccarı olan Beyaz Ahmet Efendi tarafından yapılmıştır. Özel ve herkese açılmış antik bir müzedir. Gaziantep kent kültürünü tanıtmak için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından müze haline getirilmiştir. Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi, 2009 yılında hizmete açılmıştır. Böylelikle halkın her zaman ziyaret ettiği kültür miraslarımızdan biri olmaktadır. Müze Pazartesi günü hariç her gün 09:00- 18:00 saatlerinde ziyaretçilere açıktır.Bir sürü kişinin ziyaret ettiği önemli tarihi kültür mirasıdır. Her zaman birçok turist tarafından ziyaret edilen farklı tarihi dokusuyla antik kentler arasında gelmektedir.

Her sene turist akınına uğrayan Gaziantep, bir sürü yöresel yemek çeşitleri ve her sokağında kendini yansıtan özel bir şehir olmaya devam ediyor. Farkını her zaman yansıtan ünlü kent müzesi ve daha pek çok önemli tarihi yeriyle Gaziantep, en çok beğenilen şehirler arasındadır. El sanatları konusunda da oldukça önemli bir yerde olan şehir, alanında usta birçok sanatçıya da ev sahipliği yapar. Hem sanat ve mutfak sanatları hem de mimari konuda oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple de her zaman merak edilen önemli bir şehir olmaktadır.

Gaziantep Zeugma Antik Kenti ve Zeugma Mozaik Müzesi

zeugma antik kenti

Selekos  Nikator tarafından kurulan kent Antep’in Nizip ilçesinin Belkıs köyünde bulunmaktadır. Sanat tarihçileri, arkeologlar, tarih ve kültür meraklıların gözbebeği olan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, dünyanın en büyük mozaik müzesi olarak bilinmektedir. Müzede, Roma Dönemine ait heykeller, sütunlar ve çeşmeler bulunmaktadır. Zeugma; Dicle ile birlikte, uygarlığın beşiği olarak adlandırılmaktadır. 2300 yıl önce tüm dünyayı ele geçirme hedefiyle Anadolu topraklarından geçen Büyük İskender’in komutanlarından Selevkos N. da yerleşimini kurmak için bereketli Fırat kıyılarını seçmiştir. Böylelikle kente bu nehir ile kendi ismini birleştirerek bir ad vermeyi uygun görmüştür. Selevkos  Euphrathes milattan önce 64 yılında ise ismi köprü başı anlamına gelen Zeugma olarak değiştirilir.

2011 yılından beri hizmet veren Zeugma Mozaik Müzesi, Şehitkamil’ in Mithat Paşa mahallesinde bulunmaktadır.  Dünyanın en büyük müzesi, Zeugma Antik Kentinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda çıkarılan mozaikler sergilemektedir. Ziyaretçiler yazın 09:00-19:00, kışın ise 09:00-17:00 saatlerinde müzeyi gezebilirler. Müze kart ile ücretsizde gezilebilecek önemli tarihi değerlerimiz arasındadır.

zeugma antik kenti gaziantep

Gaziantep Botanik Bahçesi

Gaziantep Botanik Bahçesi 2009 yılında kurulmuştur. Buradaki amaç, bitkilerin koleksiyonunu yaparak, türlerin gelişerek çoğalmasını sağlamaktır. Her zaman ilgi görmeye devam eden milli kültürümüz olmaktadır. Birçok önemli kültür mirasları arasında Gaziantep’te görülmesi gereken önemli bir botanik bahçedir. Kuruluşundan bu yana birçok ziyaretçiye açık olan botanik bahçe, Milli kültürümüz olarak her ziyaretçiye hizmet vermeye devam eder. En güzel ve nadir yetişen bitkilerinde içerisinde olduğu özel bir bahçedir. Belirli saatler içerisinde ziyaretçilere açılması da bir sürü kişinin göreceği eşsiz bitkilerin olduğu önemli bir kültür alanıdır.

Ziyaretçilerin giriş çıkış saatleri ise 09:00 – gün batımından yarım saat öncedir. Bu sebeple de öğrencilerin ve daha pek çok kişinin ziyaret ettiği önemli bir değerimizdir. Botanik bahçenin içerisinde bir sürü bitki çeşidi ile açıldığı günden beri ziyaretçilerin akınına uğrayan önemli kültür alanlarımızdan biridir. Gaziantep Belediyesinin amacı ise, bir sürü özel ve yetişmesi zor olan bitki türünün florasını korumak ve gen çeşitliliğinde türünün azalmamasını sağlamaktır. Açılış sebebi de en çok öğrencilerin okul gezilerinde bulunarak öğreneceği ve zor yetişen bitkilerin çeşidini en iyi şekilde Gaziantep Botanik Bahçesinde korunmasıdır.

 Parkantep Harikalar Diyarı

 Çocuklar için 31 Mart 2009 da kuruldu.Her yaş grubunun eğlenme fırsatı bulabildiği Parkantep Harikalar Diyarı, Gaziantep Belediyesinin işletmesi olarak çalışmaktadır. 2009 yılında hizmete açılan Parkantep Harikalar Diyarı, 120 metrekarelik alan üzerinde yer alıyor. Sürekli gelişen bu park dönenceli uçak, rafting, korku tüneli, uçan ejderhalar, aile treni, sihirli fincanlar, dağ kızağı, konvoy arabaları gibi çeşitli eğlence grupları bulunuyor.

Parka 0-3 yaş ücretsiz olarak belirlenmesi de halkın beğenisini toplamıştır. Çocuklarını her zaman getiren birçok ebeveynin en çok tercih ettiği park olmaktadır. Bu sebeple de beğeni almaya devam eder. Park haftanın her günü 10:00-21:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Antep’in Şahinbey ilçesinde yer alan Parkantep, arabalar veya otobüsler ile ulaşım sağlamak mümkündür.

              

Gaziantep Rumkale

gaziantep rumkale

Rumkale, antik dönemden günümüze kadar birçok isimle adlandırılmıştır; Kal-a Rhomayta, Kal-at el Rum, Kal-at el Müslimin. Rumkale, Gaziantep’in Yavuzeli ilçesi, kasaba köyünün yakınlarında konumlanıyor. Doğayla uyumlu mimari yapısına sahip olan Rumkale, iki beden halindedir. Bir zamanlar Rumkale, Halfeti ile Gaziantep arasında sınır oluşturan Fırat ırmağı kıyısında bulunuyor. Kasaba köyünden ve Halfeti’den teknelerle ulaşım mümkündür.Görülmeye değer bir tarihi yapı olan ve tarihiyle gezilecek yerler arasındadır.

Antep’ e gidenler için bu büyülü ve tarihi yeri ziyaret etmeden dönülmemesi gerektiği de bir gerçektir. Eşsiz güzelliği ve önemli tarihiyle beğenilemeye ve ziyaret edilmeye değer önemli yerlerden biridir. Birçok yer arasında Gaziantep’e gidenlerin gezmesi gereken önemli tarihi mekanlar arasında gelir. İçerisinde tarihin buram buram kokan güzelliğiyle farkını her zaman hissettiren eşsiz bir tarihi mekandır. Birçok yeriyle önemli şehir olan Gaziantep’in ziyaretçileri için gezilecek birçok eşsiz güzellikte tarihi yere sahip olması da turist akınına uğramasında önemli bir faktördür.

Gaziantep Dülük Antik Kenti

İnsanlık tarihi için oldukça önemli olan bu yapı şimdiye kadar belli başlı evrelere tanık olmuştur. Yapının tarihi izleri ise günümüze kadar taşınmıtır. Mitras Yer altı Tapınağı özellikle büyülü görüntüsüyle kişiye kendine hayran bırakacak kadar büyüleyici güzelliktedir. Devasa kaya blogu ve kaya mezarları ile taş ocaklarından çıkarılmıştır. Bu eşsiz manzara tıpkı bir açık hava müzesi görünüm havasını veriyor. Yapılan araştırma ve kazı çalışmalarında eski taş çağına ait olan eşyalara rastlamak olası bir durumdur. O dönemin insanları, yapmış oldukları çakmaktaşından aletlere de rastlayabilmek mümkündür.

 Bu alanlarda kaliteli ve sağlam çakmaktaşı işlemek için halk; köyün çevresinde bulunan büyük mağaralardan ve tepelerden yararlanılmıştır. Kendi sınırlarının dışına çıkmayı deneyip, daha çok üretime katkıda bulunmayı hedeflemişler. Dülük Köyü, 600 bin yıl öncesinden bugüne varlığını sürdürmektedir. Yöreye özgü özelliklerinin bir kısmını da olsa korumaya devam eden Dülük Köyü, ziyaretçilerini çağlar arasında yolculuğa götüren bir atmosfere sahiptir. Anlamı ise, milattan Önce 300 yıllarda bu bölgede kurulan Doliche Türkçe adı olan “Dülük” Türkiye’nin en eski kentlerindendir. Gaziantep’ e yolunuz düşerse Dülük Köyünü mutlaka ziyaret edilecek yerler arasında gelir.

Gaziantep’te gezi yerleri

Herkesin gezip görmek istediği yerler arasında gelen şehirlerden biridir. Gaziantep’e gelince buraya ait en önemli süs eşyalarından hediyelik seçimi için satışı da olmaktadır. Turistlerden büyük ilgi görür. Burada gezilecek, görülecek birçok yer olmasıyla; nereler gezilecek hangi müzeler ziyaret edilecek gibi pek çok soru da gelenler için önemlidir. Gelenekler, görenekler, yapılacak olan aktivitelerde buna dâhildir. Herkesin gelip görmesi gereken bu şehirde, yemek yemeden dönmek istemeyeceği kadar önemli lezzetlere sahiptir. Özellikle zengin bir mutfağa sahip olan Gaziantep’e gelince burnumuza gelen kokulardan da anlaşılmış olacaktır.

Gaziantep yemekleri

gaziantep yemekleri

1-Beyran çorbası 2-Patlıcan kebabı 3-İçli köfte 4-Antep fıstıklı baklava

Mutlaka Gaziantep mutfağını denemeden dönülmemesi gereken önemli bir mutfak kültürüne sahiptir. Özellikle de kendine has olan yöresel yemekleriyle birçok kişiyi kendine hayran bıraktırır. Gelip görmeyenleri ise sonrasında pişman olacağı güzelliktedir. Köklüce kanyonuna mutlaka gidip kamp kuran birçok kişi mevcuttur. Alan kamp için oldukça müsait yerler arasında gelir. Burada kaya tırmanışı yapabilir ve geceyi burada kurmuş olduğunuz kamp ile geçirebilirsiniz. Bu alanda kurmuş olduğunuz çadırlardan dolayı sizlerden herhangi bir ücret talep edilmez.

Gaziantep spor dalları

Tırmanış sporu yapmak için farklı seviyelere uygun olan farklı rotalar bulunur. Ekstrem sporların yeri olan Gaziantep, birçok tırmanış ve yürüyüş gruplarının yaptığı sporlar arasında gelir. Halkın önem verdiği spor ve yemek kültürü de her zaman öğrenilmesi gereken önemli ve yöresel lezzetlerin içerisinde barındığı bir kültür abidesi olmaya devam eder.

Önemli Aktiviteleriyle Gaziantep

 Tatil amaçlı buraya gelmek isteyenler var ise; uluslararası Alleben Su Spor Şenliği ile Rum kale Su Sporları şenlikleri gezilecek önemli yerleri arasında gelmektedir. Gaziantep’in denize kıyısı yoktur. Bu sebepten dolayı da su sporlarına olan ilgi oldukça fazladır. Su sporları arasında; su kayağı, flyboard, dalış gibi sporlar yarışları yer alır. Dileyenler istedikleri zaman gelip buraları görebilir ve bu sporları yapabilirler. Rum kalesi ve çevresine bir gezinti yaparak gününüzü güzel bir şekilde bitirebilirsiniz. Buradaki doğa gezintinizi at üzerinde tırıs giderken de tamamlayabilme şansına sahip olabilirsiniz. Bu güzel deneyime sahip olmak için Gaziantep önemli bir deneyim ve kültür kaynağıdır. Birçok gezilecek yerleri ve doğasıyla her zaman ziyaretçi akınına uğrayan önemli bir şehirdir. Bu sebeple de her zaman görülecek tarihi kültür özellikleriyle önemini korumaktadır. Turistlerin en çok ziyaret ettiği şehirler arasında gelir. Antik kent konumunda farkını yansıtan kendi kültürüyle merak edenlerin gezip görebileceği önemli şehirler arasındadır. Gaziantep’te yaşayan

Gaziantep tarihi konaklama mekanları

gaziantep-otelleri-tarihi

Gaziantep gezinizde Ali bey konağı ve şirehan hotel'de kentin tarihi dokusunu yaşatan bir konaklama deneyimine sahip olabilirsiniz

İlginizi Çekebilir
  • Şanlıurfa’da Gezilecek 10 Yer
    Ülkemizin tarih kokan, her bir köşesinde kahramanlık hikâyeleri taşıyan en eski ve en güzide illerinden bir tanesi Şanlıurfa. Türkiye’nin en büyük 7. ve en kalabalık 8. ili olarak halk arasında Urfa adıyla bilinen Şanlıurfa, yaklaşık 19500 kilometrekarelik yüzölçümü, 51...
  • İstanbul'da Bir Gün
    İstanbul tarihi ve kültürel açıdan iki büyük imparatorluğa ev sahipliği yapmış, ülkemizin değil dünyanın önemli şehirlerinden birisidir. Ömür biter İstanbul bitmez lafının doğruluğunu rotanızı İstanbul’a çevirdiğiniz zaman daha iyi anlayacaksınız.
  • Adıyaman'da Gezilecek Yerler
    Nemrut Dağı, Türkiye’nin güneydoğusunda Adıyaman ilinde yer alan ve 2 bin 150 metre yüksekliğinde olan bir dağ olmanın dışında gizemlerle dolu tarihi bir kenttir. Adıyaman’ın Kahta ilçesi civarlarında Ankar dağları kısmında Toros dağ silsilesinde bulunur. Ayrıca Volkani...
  • Mardin'de Gezilecek Yerler
    Mardin ülkemizin en eski kentlerinden birisidir. Kentin tarihi M. Ö. 4500'li yıllara kadar uzanır ve oldukça farklı kültürleri içerir. Suriye ile uzun bir sınırı olan bu kent, tek tanrılı dinler ve farklı inançlar için çok büyük bir öneme sahiptir.
  • Mersin'de Gezilecek Yerler
    Akdeniz bölgesinin illerinden olan Mersin’in eski adı İçel'dir. 4 tanesi merkez kabul edilen 13 tane ilçesi vardır. Merkez kabul edilen ilçeleri Akdeniz, Mezitli, Yenişehir, Toroslar; diğer ilçeleri ise Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Silifke, Tarsus, Çamlıyayla, Erdemli, Gü...
Whatsapp Telefon